Close

20/06/2017

Gökyüzüne çok yakın: İsviçre Alpleri’nde bir şapelin tasarımı

 

 

Kilise binaları Hristiyanlar için Tanrı ile yerel bir bağlantı ve aynı zamanda Tanrı’nın dünyadaki varlığının işareti. İnananlar bu yerlere ayinler, dualar, toplumsal birliktelik ve beraberlik için geliyorlar. Buralar Hristiyanlar için bir tür gökyüzüne açılan kapılardır. Joaquim Portela Arquitetos’un planlama tasarımı da bu konuyu işliyor çünkü İsviçre Alpleri’ndeki şapelin gökyüzüne olan bağlantıyı göstermesi isteniyor. Tanrı’nın zenginliğinden ışığı alması ve dev bir çatı penceresinden girerek şapelin ana salonundaki açılı huni yapılı bölgeye doğru ilerlemesi isteniyor. Aydınlatma tasarımcısı Joaquim Portela, konseptin ana fikrinin ışığı aramaya dayandığını söylüyor. Güneş ışınları sert dokulu bina cephesi betonundan ve doğrudan, beyaz mermer ile kaplı ayin alanına yöneltiliyor. Şapelin sadece Alpler’deki konumu değil içindeki ışığın etkileyici tanrısal kulisi, Tanrı’ya çok yakın olunduğu duygusunu güçlendiriyor. Hemen kilise mihrabından sonra huni şekilli yapıdan ışığı sona kadar, kilisenin asıl giriş alanına kadar götüren ana bölge başlıyor.

Burası cam ile kaplı. Ancak buradan da karşı yönde gün ışığı giriyor. Oturma yerlerinde kullanılan açık renkli ahşap sadece iki istikametten gelen aydınlığı almıyor. Aynı zamanda parlak bir ışık içinde kalan mihrap ve beton rengine uygun sakinleştirici, dünyaya bağlantı sağlayan bir kontrast oluşturuyor. Bir tepenin ucuna gri malzeme kullanılarak inşa edilmiş yapının tamamı kayalık görüntüye uyum sağlıyor.

Kilisenin yan koridoru üzerinde bulunan kutsal malzemelerin saklandığı oda da açık renkte bir ahşap ile dekore edilmiş. Bu odada büyük bir pencere bulunuyor ve binanın çevresindeki alana bakış imkânı sunuyor. Tamamen başka yapılardan uzakta ve geçirgen bir ışığın etkisi altında, dağların tepelerinde yer alan şapel, Tanrı ile bağlantı, sükûnet içinde dinlenme ve kendini dinleme için ideal bir yer.

Aydınlık ve karanlığın karşılıklı oyunu. Işık, tasarım açısından her dine ait ibadethanede problem oluşturmadan önemli bir rol oynayabilir. Çünkü buralarda dünyevi olan ahiret ile iletişime geçmek için gayret eder. Tanrı’ya doğru uzanan bir ışık hortumu tasarlamak gerçekten inovatif bir çalışma. Çünkü ışık, hortumun mimarisinin merkezinden kutsal alana doğru emiliyor.

Projeye katılanlar:

Mimari: Joaquim Portela Arquitetos;

www.joaquimportelaarquitetos.com

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir