X

FUJIFILM Teknoloji Merkezi, İkitelli, İstanbul

Metin: Lale Akgün Hacıahmet 

Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

Fujifilm Teknoloji Merkezi, şirketin İstanbul İkitelli’deki merkez ofis binasının giriş katında, 460 m2’lik alanda bulunmaktadır. 

Mimari projesi, 2012 yılında La Krea Mimarlık tarafından gerçekleştirilmiş olan Fujifilm Türkiye merkez ofisinin “Teknoloji Merkezi”ne dönüştürülen bölümleri, 2013-2018 yılları arasında firmanın teknik servis birimleri tarafından kullanılmış, teknik servis birimlerinin başka bir konuma taşınmasının ardından, bu alan yine La Krea Mimarlık tarafından teknoloji merkezine dönüştürülmek üzere yeniden tasarlanarak 2019 yılında hizmete girmişti.

Tek hacim içerisinde birden fazla bağımsız fonksiyona cevap vermek üzere yaratılmış proje konseptinin odak noktası, firmanın birbirinden farklı faaliyet konularında sunmuş olduğu ileri teknolojileri, kurum kimliğine entegre halde tek çatı altında sergileyerek kullanıcılarla buluşmasını sağlayan dinamik bir ortam yaratmak oldu.

FUJIFILM’ in uzman olduğu çeşitli sektörel alanlarda sunmuş olduğu ürün ve teknolojilerin ışığa duyarlı materyallerden oluşması, ekibin aydınlatma ile ilgili doğru bir serüven yaşama inancını pekiştirdi.

Projenin, tek hacim içerisinde birden fazla hiyerarşik düzene hizmet eden mekanlardan oluşması, projenin bütününü ele alırken, bölgesel farklılıklar olsa bile ortak bir dil birliği içerisinde olmasına özen gösterildi. Bu doğrultuda tüm mekanların ışık kaynaklarının renk sıcaklığı 3000K olarak seçildi.

Projede, özellikle baskı teknolojilerinin sergilendiği geniş ve yüksek tavanlı alanlarda, aydınlatma tasarımı ele alınırken, fonksiyonellik ön planda tutuldu ve mimarinin getirmiş olduğu açık tavan tasarımının durumu da dikkate alınarak, görsel konforu ve renksel geriverimi maksimum düzeyde sağlamak üzere CRI>90 renksel geri verim değerine sahip Maxi LED ray spotlara yönelindi. Tercih edilen spot armatürler sayesinde bu alanlar projedeki diğer alanlara göre daha yüksek bir ışıksal aydınlık seviyesine taşındı.

Proje genelinde, aydınlatma tasarımı konusunda insan odaklı yaklaşım fikri üzerinde yoğunlaşılarak, hizmet konusu gereği teknik yönü ön planda olan mekanlarda kullanıcılarına rahat ve sıcak bir atmosfer yaratmak hedeflendi. Aydınlatma, hem fonksiyonel yönü güçlü olan hem de mimaride vurgulanmak istenen unsurları belirginleştirerek odak noktalarını doğru yöne çeken bir araç olarak kullanıldı. 

Konferans, sunum ve eğitim gibi faaliyetlere ev sahipliği yapmak üzere tasarlanan çok amaçlı salonunun tavan sistemi, aydınlatma, akustik, havalandırma gibi konuların hepsine cevap verebilecek alt yapıya sahip olarak tasarlandı ve bu yapı içerisinde aydınlatma için diagonal akslar oluşturuldu.

Bazı bölgeleri resmiyetten biraz daha arındırılarak düzenlenmiş bu geniş odada, monoton ve saçılmış bir ışık düzeni kullanmak yerine daha teatral bir etki sunan doğrusal ışık ve beraberinde gölge etkisini tercih edildi.

Yapılan aydınlatma hesapları sonucunda, özel üretim ahşap tavan sistemine entegre bir aydınlatma çözümü elde edildi. Özel ışık kırıcı içeren armatürlerin, diagonal konumlandırılmış aydınlatma akslarına yerleştirilmesi ile mekanda, tavan ve yerleşim düzeni arasında grafik bir dil oluşturdu. Armatürlerin ahşap yüzeylere tam entegrasyonu tavan sisteminin üretim sürecinde özel detaylar ile sağlandı.

Çok amaçlı salonda, DALI kontrollü aydınlatma armatürleri ile ışık şiddetleri kontrol altına alınarak, kullanıcıların mekânsal deneyimlerinde farklı ışık senaryoları sayesinde farklı atmosferler yaratabilmelerine olanak sağlandı.

Işık hüzmesi olarak yönlendirilmiş bu yapay ışık kaynakları, salonda orta seviyede kontrast ve belirgin gölgeler oluşturan karanlık etkileşimler yarattı. Bu teknik, üç boyutlu görünümü vurgulayarak cisimlerle oda arasında bir bağlantı kurulmasına yardımcı oldu.

Aydınlatma sisteminin %1’e kadar muntazam “dim” edilebilmesi ile hem farklı senaryolar için alt yapı hazırlanmış, hem de saf ve enerjik bir ambiyans tanımlanmış olundu.

Tavan ve duvarda konumlanmış gizli ışık uygulamaları ile salonun aktif olarak kullanılmadığı zamanlarda bile, sergileme alanları ile iç içe olan hacmin canlı ve doğal bir görünümde olması sağlandı.

Resepsiyon alanında kullanılan ışık çözümünde kullanılan armatürün özelliği, ışık noktalarının sürekli ya da kesintili kullanım prensibine dayanmakta. Her biri 1,2W gücündeki kamaşmaya sebep olmayan (EN 12464-1-2) bu ışık noktaları da projenin tamamında olduğu gibi 3000K seçildi. Tavan kenarında etkili bir gizli ışık uygulaması beraberinde kullanılan bu özel lineer armatürler, mekanda sadece ışık kaynakları olarak değil, kendi başlarına da mimari seçimlerin altını çizen birer obje gibi düşünüldü.

Projeye katılanlar:

Yapı sahibi: FUJİFİLM Türkiye 

Mimari proje: LA-KREA Mimarlık

Aydınlatma tasarımı: LA-KREA Mimarlık, Lale Akgün Hacıahmet

Aydınlatma danışmanı: Erkan Şahin

Elektrik projesi: ELKOMET Elektrik

Uygulanan ürünler:

Prologe, Nuit / Kreon Aydınlatma, özel üretim gizli aydınlatmalar (OSRAM) / Tepta Aydınlatma, Cappadocia Maxi ray spotlar / Avolux

PLD Türkiye: pldturkiye.com, 2005 yılında yayın hayatına başlayan PLD Türkiye dergisinin resmi sitesidir. Amacı mimari aydınlatma tasarımı kültürünün gelişmesi için ışıkla ilgili tüm haber, proje, etkinlik, iş olanağı, ürün ve firmalara yer vermektir. 2018 yılı itibariyle, PLD Türkiye dergisi basılı olarak yayınlanmamaktadır.

Yorumları Görün (1)

İlgili Yazı

This website uses cookies.