Fotoğraf makinesi olarak da kullanılan 3D kitap
Kelli Anderson, hepimizin söz konusu kağıt olduğunda biraz kibirli olduğumuzu düşünen bir tasarımcı. Anderson: “Bir fatura posta kutumuzda belirdiğinde o sadece bir fatura oluyor. Aynı şey peçete için de geçerli, hiçbir anlamı yok gibi görünüyor.” Ancak “kağıt” kesinlikle “hiçbir şey” anlamına gelmiyor.
Anderson kağıdı seviyor ve diğer tasarımcıların sıra dışı etkileşimler yaratmak adına piksellerle oynaması gibi onu manipüle ediyor. Kendi çalışmaları için sanatçı şöyle konuşuyor: “Benim kağıt çalışmam American Beauty filmindeki plastik torbaya benziyor.” En son projesi olan This Book is Camera isimli “Pop-up Kitabı” ise fonksiyonel bir fotoğraf makinesine dönüşüyor.
Kitabı açtığınızda Anderson’ın kağıt ustalığı anında ortaya çıkıyor: Kağıt üzerindeki kıvrımlar, kesikler ve katlamalar bir araya gelerek verimli bir biçimde çalışan kameraya dönüşüyor. Bu pinhole (iğne deliği) fotoğraf makinesi, son derece basit, imaj-yakalayan form faktörü ile iğne-inceliğinden biraz daha fazla ışık hüzmesi, Ilford fotoğraf kağıdı ve gelişmekte olan sıvısıyla fotoğrafları yaratıyor.
Bir resim yaratmak için, fotoğraf makinesine bir sayfa kağıt koyun, çekim karenizi çerçeveleyin ve manüel olarak shutter’ı (fotoğraf makinesinin ön kapağını) açıp kapatın. “Nasıl Çalışıyor?” bölümünde Anderson bunu “kamera lensinin en basit türü” olarak tanımlıyor. Bu anlamda “This Book is a Camera” için bir kitaptan ya da fotoğraf makinesinden biraz daha fazlası demek mümkün. Onun kamera, optikler, ışığın davranışı ve kameranın nasıl çalıştığına dair yoğun bir ders programı var.
Anderson cihazlarımızda saklı olan mekanizmaları açığa çıkartmayı seviyor. Kağıt fonografı çalışmasını tasarladığında küçük, titreşen ses dalgalarını bir araya getiren bir iğne ve onu genişletebilmek için bir kağıt tüneli yaptı. Anderson kendi bloğunda bu konu hakkında şu açıklamaları bulunuyor: “Bir hareketle, kağıt cihaz etkin bir şekilde teknolojinin gizlediği şeyi anlaşılır hale getiriyor.” Cihaz aslında sizin reçel kutunuzun bilinçli olarak sakladığı şeyi “sesin mekaniklerini” anlamanızı ve hissetmenizi sağlıyor.
Anderson benzer bir şeyi This Book is a Camera isimli projesiyle de başarıyor. Fotoğraf aslında ışığın bir baskısı. En basit formuyla kamera, açılış sayesinde fotonların ışınlarını kabul ediyor ve onları ışığa-duyarlı bir araçla yakalıyor. Belki de bu süreci daha önce duymuşsunuzdur. Ancak eğer duymadıysanız da bu anlaşılabilir bir durum: Bizim telefonlarımız ve dijital kameraların; kamerada gördüğümüz imajlar ve ışık arasındaki ilişkiyi saklama yöntemleri vardır. “This Book is a Camera” projesinde ise kamera kesinlikle anlaşılabilir bir basitlikte (Pinhole kamera ışığı kabul eden bir delikle birlikte kapkaranlık bir alandan biraz daha fazlası anlamına geliyor) ancak bu sadeliğinin içinde oldukça güzel ve aydınlatıcı. Bu kamera adeta ışığın fiziğini ellerinize bırakıyor.
Anderson kendi yaratımlarının ortaya çıkan gücünü kağıdın sadeliğine dayandırıyor. Sanatçı: “Kağıt sıradan olanın dışında bir şey yaptığında; örneğin sesi artırdığında, bizleri onun neden, nasıl çalıştığına dair bir açıklama arayışına sokuyor” diye konuşuyor. Bu kitap (ve gelecek projesi olan This Book is a Planetarium) kesinlikle ilkokul seviyesindeki çocuklar için muazzam bir çekiciliğe sahip. Ancak bunun yanında tüm yaş gruplarından insanların kağıdın bu öğretici gücünü takdir etmesine neden olabilecek bir çalışma.
Google tasarımcıları; “Material Design” yani şirketin yeni tasarım dilini geliştirdiklerinde, kağıt sayfalarını çerçevenin görünüşü ve verdiği hissi tanımlamak için kullandılar. MIT’te ise araştırmacılar, kendinden montaj konusunu robotlar ve mobilyalar üzerinde çalışırken kağıdı kullanıyorlar. Tüm bunların yanında bütün dijital araçların satışı için tasarımcılar hala kağıt ve kalemle başlamayı tercih ediyor.
Anderson ise şu konuda çok net: “Bizlerin kağıt gibi oldukça mütevazi bir materyalden öğreneceğimiz çok şey var. Kağıtta küçük bir müdahaleyle fonksiyonel olasılıklar oldukça geniş.”
Fotoğraflar: Kelli Anderson
Haber kaynağı: http://www.wired.com/2015/12/awesome-pop-up-book-is-also-a-working-camera/