Close

02/10/2017

Eritme kazanı

Fransa’nın Paris kentindeki “Pixel Wave Light” enstalasyonunun başarılı uyumu

Enstalasyonun yapıldığı yer uzun zaman “Paris’in midesi” olarak tanımlandı. Çünkü, Les Halleswar semti yüzyıllarca kentin en büyük pazarıydı. Tam merkezde, çeşitlilik, renk, ses ve canlılık sunuyordu.

Kentteki yer darlığı nedeniyle pazar 1960 yılında başka bir yere taşındı. Boşalan alanda bugün Paris’in en sevilen alışveriş merkezlerinden biri inşa edildi: Çok daha sesli, çok daha hareketli ve çok daha renkli bir yer oluşturuldu. Sayısız mağaza, restoran, kültür etkinlik yerleri, sinema ve yılda milyonlarca ziyaretçinin geldiği bu capcanlı eritme kazanına sanatçı Miguel Chevalier’in yaklaşık 30 metre uzunluktaki piksel duvarı da sığıyor.

Duvar 50.000 LED ile, özel bir akrilik cam ve bilgisayar yazılımı aracılığı ile kendi yapısına, ayrıca mekâna uygun renk-ışık karışımları oluşturuyor. Bir ışık sanat enstalasyonu ve onun bulunduğu yer iç içe geçecek kadar iyi uygulanmış ise bu konseptin, işin ne kadar iyi olduğunu gösterir.

Öyle bir efekt ki, burada olduğu gibi dinamik, etkileşim, değişiklikler, hareket, renkler, çeşitlilik gibi tüm ortak noktalara rağmen iki öge arasında fark olduğunda bile oluşabiliyor. Çünkü burada fedakârlıklar yapılmış. Piksel duvarının renkli, yavaşça değişen efektleri, enstalasyonun yanından hızla geçenler için durağan bir kaleydoskobun içine bakmak gibi.

Uygulanan teknoloji ve kullanılan malzeme çevrenin dinamizmine, cam bina mimarisine hitap ediyor; renkler, ziyaretçileri ve mağazaları çok değişik gösteriyor.

Dijital ve sanal sanat konusundaki inovasyon kısa bir süreliğine başarılı bir şekilde alışveriş ve seyahat stresinden uzak tutuyor.

İnsanlara can katılan bir yerde “Pixel Wave Ligh” enstalasyonu teknolojik olarak tam da bunu temsil ediyor. Aynı zamanda kendine özgü, enerjik ve resim gücü olan bir dünya yaratıyor.

Projeye katılanlar:
Tasarım: Miguel Chevalier; www.miguel-chevalier.com
Yazılım: Claude Micheli
Teknik prodüksiyon: Voxels Productions
50.000 LED, Dacryl (Fransa’da özel olarak geliştirilen akril cam)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir