Close

01/12/2008

Enerji Verimliliği

emre-gunes-pld-turkiyeBir gölge gibi peşimizde… Bizi, her an alışkanlıklarımızı değiştirmeye ve farklı davranmaya itiyor. Her gün en az bir kere kendisinden ya bahsediyoruz ya da bahsedildiğini duyuyoruz. Dünyamızın tükenmez kaynaklara sahip olmadığını bize hatırlatan ve gelecek nesillere bırakacağımız mirasın kalitesini tartışmaya açan kavram: Küresel ısınma… Modern insanın modern alışkanlıkları ile küsmesine sebep olacak ortak problemimiz. Kavram, hem devletlerin hem de özel şirketlerin desteği ile şu sıralar o kadar popüler ki, kayıtsız kalmak imkânsız. Kısıtlı kaynaklarımızı daha verimli kullanmak adına enerji verimliliği önemsemek zorundayız.

Güzel bir gelişme olarak, ülkemizde de Enerji Verimliliği (ENVER) yasasının 2007 yılında yürürlüğe girmesi ve bunu takip eden kampanyalar ile bu konudaki çalışmalar hızlandı. Bu çalışmalar içinde aydınlatmada enerji verimliliği dendiğinde ise, ilk yapılan akkor flamanlı lambaların (ampul) enerji tasarruflu lambalar ile değiştirilmesinin teşvik edilmesi oldu. Zaten bu dönem öncesi bazı önemli lamba üreticilerinin bu konuda bilinçlendirme çalışmaları vardı. Ancak ENVER kampanyası ile enerji bakanımızın da devreye girmesi ile kampanya daha bir yoğun hale geldi. Süreç içinde her gün, her an, lambanızı değiştirin, dünya kurtulsun gibi basitleştirilen mesajlar ile karşılaşır olduk. Hepimizin bu konuda bilinçlenmesi adına doğru yürüyen bu süreç maalesef mesajın basitleştirilmesi ile yanlış bir yöne gidiyordu. Hatta gidişat o kadar korkutucu hale geldi ki, kampanya bir anda faydadan çok zarar getiren bir hale dönüşebilirdi. Bu nedenle bu sayımızda konuyu derinlemesine inceleyen ve konunun tüm muhataplarının görüşlerine başvurduğumuz bir makale hazırladık. Umarım, bu makale bu konuda yapılacak tartışmalar için referans ve sonrasında yapılacaklar için ilgili kurumların bir araya gelmesine vesile olur. Kendi adımıza bu sürecin takipçisi olacağımızı söyleyebilirim.

ENVER ile ilgili, yine aydınlatmayı ilgilendiren ikinci kısım ise yetki verilmesi planlanan Enerji Verimliliği Denetimi firmaları. İlgili karar, 31 Ocak 2009 tarihinde resmi gazetede yayınlanabilseydi, şu anda resmi olarak da hayatımızda olacak bu firmaların, şimdilik temmuzu beklemeleri gerekiyor. Çok basit anlamda bu denetim firmaları, talep eden kurumlara enerji verimliliği anlamında yapılabilecekler için bir rapor sunuyorlar ve bu rapordan ve sağlanan enerji verimi üzerinden bir gelir elde ediyorlar. Bu denetim yalıtım gibi birçok farklı dalı kapsıyor, ancak aydınlatma için bu firmaların ulaşacağı çözümler ve yetkinlikleri düşündürüyor. Tasarım ile ilişkileri nasıl tanımlanacak öngörmek mümkün değil. Yoksa tasarruf adına katledilmiş aydınlatma tasarımları ile mi karşılaşacağız? Bu soruya önümüzdeki sayıda cevap bulmaya çalışacağız.

Enerji verimliliği kavramı ve şu anda yaşanılan tüm bu süreçler bence hepimiz için bir şans. Uzun süredir belki de ilk defa, elektrik faturasının mercek altında olduğu şu dönemde, önemseniyoruz. Doğru aydınlatma tasarımın önemini anlatmak ve ispatlamak için daha güzel bir gün olabilir mi? Gün ışığı kullanımından, aydınlatma otomasyonuna, doğru armatür seçiminden mekân-kullanıcı ilişkisine, tüm tecrübelerimizi paylaşmak ve doğru çözümlere öncülük yapmak zorundayız. Ancak fırsat içinde riski de barındırıyor. Eğer bu dönemi, sağlıklı yönetemezsek, sonuçlar mühendislik hesaplarına ve rakamlar arasına sıkışmış bir tasarım dünyası olacaktır. Aman dikkat!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir