Close

23/08/2013

Eleman İhtiyacı

14 Temmuz 2011 tarihinde, yani bundan iki sene önce, “Eğitim, eğitim, eğitim…” başlıklı yazımda, sektörde eleman ihtiyacının karşılanması ile ilgili şu satırları yazmışım:

“Peki bu ihtiyacı nasıl karşılayacağız? Var olan durumda sektör profesyonellerinin yüksek bir çoğunluğu, eğer yurt dışında da az sayıda bulunan yüksek lisans programlarına katılmadılarsa, farklı bir meslekten gelip ya tesadüfen ya da aydınlatmaya ilgili duyarak sektöre katıldı ve çalışarak pişti. Yetişmiş eleman ihtiyacı arttıkça bu sistemin iflas edeceği, hatta etmek üzere olduğu açık. Okuldan çıktığında çalışmaya hazır kalifiye iş gücüne ihtiyacımız var.

Bugün Türkiye’de başlı başına aydınlatma tasarımı eğitimi almanız imkânsız. Yapı Fiziği Programları içerisine yedirilmiş aydınlatma modüllerinden ya da Yapı Fiziği Uzmanlık Enstitüsü’nün (YFU) bir hafta gibi kısa bir süreliğine düzenlediği “Aydınlatma Tekniği Semineri”nden bahsetmek mümkün olsa da hayal ettiğim bunların biraz daha ötesinde. Sadece “Aydınlatma Tasarımı”na adanmış bir program. Mümkün mü? Uzun süredir hayalini kuran biri olarak mümkün olduğunu düşünüyorum. Umarım yakında güzel bir haber paylaşabiliriz.”

Maalesef böyle bir haberi geçtiğimiz 2 senede veremedik. Çeşitli eğitim kurumları ile farklı senaryolar üzerinden yürüttüğüm çalışmalar bir sonuç vermedi. Bugün hâlâ mezun olduğunuzda “aydınlatma tasarımcısı” olarak çalışmaya başlayabileceğiniz bir program yok. Diğer yandan iki senede trend değişmedi, aksine ihtiyaç her gün artıyor. Geçen hafta bana telefonla ulaşıp “Aydınlatma tasarımcısı arıyoruz, senin etrafında/tanıdığın kimse var mı?” diyen 5 firma var. Daha da acısı tercihen tecrübeli birini arasalar da, hevesli ama deneyimsize de razılar. Çünkü talebe karşılık arzda büyük sıkıntı var.

Bu kısır döngünün başka bir sonucu ise genç aydınlatma tasarımı ofisi sayısında yakın bir zamanda karşılaşacağımız sayı artışı. Aydınlatma tasarımı ofislerinde 2 ila 5 sene arası çalışıp deneyim kazanan genç ekipler, kendi ofislerini açma yoluna gidiyorlar/gidecekler. Bu sürenin mimari ofislerde çok daha uzun olduğunu söylemek mümkün. Hatta aydınlatma tasarımı alanında Avrupa’ya baktığımızda da bu süre için çok kısa bir deneyim denebilir. Bu anlamda, her ne kadar daha önce defalarca yazdığım gibi ben olumlu bulsam da, bu durumun sektöre etkisi tartışmaya açık. Önce sayı artışı, sonra piyasa şartları ile kalite düzenlemesi denklemi çalışacak mı göreceğiz. Kaçınılmaz olan ise yakın zamanda birer birer bu yeni ofislerden haberdar olacağımız gerçeği…

Tüm bu karmaşa içerisinde güzel haber ise çok yakınımdan geldi. Aydınlatma tasarımcısı, yakın arkadaşım, sevgili Mustafa Seven’in imzasını taşıyan “Mimari Aydınlatma Tasarımı Eğitimi” programı Eylül ayı itibariyle hayata geçiyor. Bilgi Eğitim bünyesinde Santral İstanbul’da gerçekleşecek eğitime kayıtlar açılmış durumda. Her anlamda çok önemli bir adım. 1,5 ayın sonunda “aydınlatma tasarımcısı” olmayacağınız açık. Ancak bu sürede temel bir yaklaşım ile karşılaşacağınızı, bu sayede hevesli iseniz ilginizi ölçebileceğinizi ya da biraz da olsa bilgi sahibi iseniz seviyenizi geliştirebileceğinizi söylemek mümkün. Sektöre insan kazandırmak noktasında çok önemli bir işlev.

Bu eğitim programı büyük bir eksik için ufak ama önemli bir adım. Umarım doğan bu umut ışığı başarılı olur ve hızlıca daha geniş dönemlere, belki bir sertifika programına, belki de bir master programına dönüşür. Umarım bir kıvılcım çakar, kendisi dönüşemese bile başkalarına ilham kaynağı olur. Ne olursa olsun, “aydınlatma tasarımı” için bugün dünden daha umut dolu.

Bir sonraki sayımıza kadar ışıkla kalın…

Emre Güneş
Professional Lighting Design Türkiye

5 Comments on “Eleman İhtiyacı

Şeyma Küçükkolbaşı
09/09/2013 - 22:34

Bundan tam dort yil once, Milano Teknik Universitesinde aydinlatma tasarimi masteri yapmaya karar verdigimde babam ” Kizim ic mimarlik ya da endustriyel tasarim secsen daha iyi degil mi? Aydinlatma tasarimi da neymis?” demisti. Cunki adeta bir moda akimi gibi herkes bu bolumlere yoneliyordu ve haliyle benim sectigim bolum onlara cok yabanci geldi, is bulabilecek misin kaygisina dustuler. Ben de su cevabi verdim “Babacim herkes zaten o bolumlere yoneliyor ama aydinlatma ile ilgili egitim almis&deneyimli cok az insan var, ben farkli birseyler yapmak istiyorum. Birkac sene icinde goreceksin cok gecerli bir meslek olacak” demistim. Ve bugun, dort yil once verdigim kararin ne kadar yerinde oldugunu goruyorum. Boyle bir secim yapmak belki de bir riskti ama geldigim noktada, geriye donup baktigimda verdigim kararlardan hic pismanlik duymadim. Ustelik isimi buyuk bir tutkuyla yapiyorum. Dilerim Turkiye’deki universitelerimizde de yakin zamanda “aydinlatma tasarimi” master programlari acilir. Ve meselegimiz “iki ampiul degistirmek icin sana mi gelecez” bakis acisindan bir an once kurtulup hakettigi itibari gormeye baslar. Herkese aydinlik gunler diliyorum..

Emre Güneş
10/09/2013 - 08:08

Ne mutlu sana Şeyma. Keşke açılsa, keşke daha fazla kişi bu mesleği sahiplense…

Şeyma Küçükkolbaşı
10/09/2013 - 15:13

Ne mutlu hepimize ki sizin gibi meslegimizin degerini bilen, artirmaya calisan destekcilerimiz, mesai arkadaslarimiz var. Ay sonu Turkiye’ye kesin donus yapiyorum. Bundan sonra calisma ve etkinliklerinizde daha aktif yer alma sansim olacak. Sektorumuzu hep beraber hakettigi noktaya tasiyacagiz insallah. 😉

Seçil Yağlı
23/11/2013 - 17:04

Merhaba Emre Bey,
Ben Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü mezunuyum. Politecnico di Milano Üniversitesinde master yaptım. Maalesef ki master konum Aydınlatma Tasarımı üzerine değildi ancak Aydınlatma Tasarımına özel ilgi duyuyorum ve kendimi bu alanda geliştirmeyi istiyorum. Ne yazık ki, lisansım sırasında seçmeli olarak aldığım Aydınlatma dersi dışında eğitim boyutuna giremedim.Yazınıza atfen şöyle bir sıkıntıyı paylaşmak isterim ki, her yerde olduğu gibi burada da iş verenlerin deneyim talebi sektöre girmek isteyenlerin karşısına sorun olarak çıkıyor. En azından benim açımdan durum böyle, umarım bahsettiğiniz gibi hevesli ve öğrenmeye açık mimarlara da fırsat veren tasarım ofisleri karşımıza çıkar.. PDL’yi ve yazılarınızı merakla takip ediyorum..

Emre Güneş
24/11/2013 - 19:11

Açıkcası deneyim herkes ister. Ancak sektörün durumu itibariyle pek bunun mümkün olduğunu düşünmüyorum. Lütfen cv’ni benimle paylaşır mısın? Eleman arayan kişiler ile paylaşabilirim. emre (at) agustos (nokta) com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir