Close

14/07/2011

Eğitim, eğitim, eğitim …

Mimari aydınlatma tasarımı gibi yeni ve gelişen bir kavram üzerine yayın yapan bir dergide editör olmanın belli avantajları kadar sorumlulukları da var.
Bir araya gelme, örgütlenme, bilgi paylaşımı yetenekleri kısıtlı bir sektör içerisinde bulunuyoruz. Hal böyle olunca insanlar arasında köprü olduğumuz durumların sayısı hayli fazla.

Beni tanıyanlar bilir, kolay ulaşılabilir bir insan olmaya özen gösteririm. Işığa ilgili duyan, yeni mezun olmuş veya olacak, öğrencilerin yüksek öğrenim isteklerinden, iş taleplerine, aydınlatma tasarımcısı kavramını bir şekilde duymuş mimar, elektrik mühendisi gibi farklı mesleklerden kişilerin bilgi taleplerinden, sektörden deneyimli kişilerin eleman arayışlarına kadar farklı sorulara cevap vermek durumundayım. Elimden geldiğince her soruya en kısa sürede cevap verip yardımcı olmaya çalışıyorum. Açıkçası bundan da çok büyük keyif alıyorum.

Bu süreç sektörün gelişimine şahitlik etmek kadar, dönemsel trendleri görebilmek açısından da önemli. Özellikle bu senenin başından beri, sektörün genelinde eleman arayışında gözle görülür bir artış var. Her hafta aldığım telefonlar içinde eleman ihtiyacından bahseden sektör temsilcilerinin sayısında ciddi artış var. Çok basit bir okuma ile krizin etkilerinin geçtiğini ve özellikle Türki Cumhuriyetlerdeki projeler ile Türkiye aydınlatma piyasasında önemli bir hareketlenme olduğunu söyleyebiliriz. Daha önceki yazılarımda da belirtmiştim, yakın coğrafyamızda etkin olan İngiliz ve Amerikalı aydınlatma tasarımcılarını anlamakta zorluk çekiyorum. Bu coğrafyalara daha iyi hizmet verebileceğimiz çok açık. Sadece lojistik konusu değil bu, kültürel olarak da daha yakınız. Neyse, konumuz eleman ihtiyacı…

Peki bu ihtiyacı nasıl karşılayacağız? Var olan durumda sektör profesyonellerinin yüksek bir çoğunluğu, eğer yurt dışında da az sayıda bulunan yüksek lisans programlarına katılmadılarsa, farklı bir meslekten gelip ya tesadüfen ya da aydınlatmaya ilgili duyarak sektöre katıldı ve çalışarak pişti. Yetişmiş eleman ihtiyacı arttıkça bu sistemin iflas edeceği, hatta etmek üzere olduğu açık. Okuldan çıktığında çalışmaya hazır kalifiye iş gücüne ihtiyacımız var.

Bugün Türkiye’de başlı başına aydınlatma tasarımı eğitimi almanız imkansız. Yapı Fiziği programları içerisine yedirilmiş aydınlatma modüllerinden ya da kısa (bir haftalık) Yapı Fiziği Uzmanlık Enstitüsü’nün (YFU) düzenlediği “aydınlatma tekniği semineri”nden bahsetmek mümkün olsa da hayal ettiğim bunların biraz daha ötesinde. Sadece “Aydınlatma Tasarımı”na adanmış bir program. Mümkün mü? Uzun süredir hayalini kuran biri olarak mümkün olduğunu düşünüyorum. Umarım yakında güzel bir haber paylaşabiliriz.

Bir sonraki sayımıza kadar ışıkla kalın…

Emre Güneş
Professional Lighting Design Türkiye

14 Comments on “Eğitim, eğitim, eğitim …

Şeyma Küçükkolbaşı
10/08/2011 - 10:17

Bugüne kadar eğitim tercihlerimi yaparken hep ileri görüşlü olmaya çalıştım. İki yaz önce de “aydınlatma tasarımı” masterı yapmaya karar verdiğim zaman babam “kızım  endüstiyel tasarım ya da iç mimarlık seçseydin keşke” dediğinde yaptığım tercihin aslında çok doğru olduğuna karar verdim.. Çünki yapmak istediğim şey tam da buydu.. Henüz kimsenin bilmediği, eleman enflasyonu olmayan ama gelecek vaad eden bir meslek.. Herşeyden önemlisi çok zevk alarak, severek çalışmak.. Yaptığım tercihten çok ama çok memnunum ben.. Türkiyede aydınlatma konusu malesef henüz tasarımla bütünleşmiş değil.. Yalnızca teknik hesaplamalar  ya da katalogdan ürün satışı ön planda.. Dilerim üniversitelerimz bu konuya en kısa zamanda el atarlar. iyi haberlerinizi bekliyoruz Emre bey 🙂

Emre Güneş
10/08/2011 - 10:21

Gerçekten büyük bir eşik olarak görüyorum bu konuyu. Bu eşiği de aşarsak aydınlatma sektörünün geleceğini de şekillendirebiliriz. Umarım emeklerimize değer. Her gün bu konuda mesai harcadığımı söyleyebilirim. Ama sonuç ne zaman çıkar, onu bilemiyorum.

esy
02/12/2011 - 16:27

Ben de aydınlatma tasarımı eğitimi almak istiyorum,baya zaman geçmiş var mı bir değişiklik
sonuçta?

Emre Güneş
05/12/2011 - 11:25

Maalesef, henüz gerçekleşen bir şey yok. Dünya’daki tüm eğitim fırsatları için şu adresi kullanabilirsiniz: http://pldaeducation.wikispaces.com/

cagla
22/06/2013 - 19:33

aydınlatma tasarımı eğitimi almak istiyorum yurtdısında mastar yapmalımıyım

Emre Güneş
24/06/2013 - 09:07

Cevap verilmesi kolay bir soru değil. Çünkü bir çok parametreye bağlı. Ancak kısa cevap eğer imkanınız var ise tabii ki.

münir elmas
31/08/2013 - 16:41

bursadayım ve elektrik projeleri çiziyorum fakat artık projelerimi teslim ederken aydınlatma tasarımları yaparak fark yaratmak istiyorum. Zira bursada bu sektör hiç yok denilecek kadar yok aslında. Bunu için nereden başlama gerekiyor. Bi kurs olabilir bilgi döküman v.s olabilir. bununla ilgili bilgi verebilirseniz çok sevinirim [email protected]

Emre Güneş
01/09/2013 - 15:48

Yeni başlayan kısa süreli bir program var. Öncelikle bu programa katılabilirsiniz: https://pldturkiye.com/haberler/bilgide-mimari-aydinlatma-tasarimi-egitimi.html. Ayrıca dergimizi takip etmeniz önemli olacaktır. http://issuu.com/pldturkiye

münir elmas
09/09/2013 - 13:04

Bilgi Üniversitesindeki eğtim programına baktım Program 6 hafta sürecekmiş Peki biz bu 6 hafta sonunda bir çizim programı kullanmayı öğrenecekmiyiz. Mesela ben elektrik projelerimi Autocad’te çiziyorum yine bu programda mı tasarladığım şeyleri çizicem veya başka bi program mı göstericeksiniz. (Bunun neden soruyorum çünkü bursada bu işi bilen yok. Ben kimden ne programı öğrenmem gerektiğini bilmiyorum ve dediğim gibi bilgi alıcak kimsede yok gidip yanına şu nasıldı bu nasıldı diye sorayım..). Buarada dergiler dediğiniz gibi faydalı oluyor kafamda aydınlatma tasırımı daha farklı yönlere kaymaya başladı sanırım. Bide şu işi pratiğe (çizime) dökebilsem…

Emre Güneş
09/09/2013 - 13:07

Münir bey, konu ile ilgili muhattap biz değiliz. SevenLights firması veya Bilgi Üniversitesi ile görüşmeniz gerekiyor.

münir elmas
09/09/2013 - 13:55

pardon yaa bende siz bilgi verince bu işin içinde olduğunuzu düşündüm…

Emre Güneş
09/09/2013 - 13:57

Ancak ilgili kişiye (Mustafa Seven) mail atarak durumu bildirdim. Kendisi size geri dönüş yapacaktır.

tugce onturk
06/02/2015 - 21:29

Turkiyede ki okullarda su aydinlatma olayina biraz fazla deger verselerde her mezun olan icmimar icmimar olarak kalmasada ilgili alanlarimizda uzmanlasabilsek !

Emre Güneş
09/02/2015 - 18:27

Sadece okullar değil, Türkiye’de konu ile ilgili herkes (mimar, işveren vb) aydınlatmaya önem verse daha iyi planlanmış mekanlara sahip olurduk. Eğitim konusunda güzel gelişmeler de var. Kısıtlı da olsa, farklı eğitim seçenekleri artıyor. Umarım birgün, bir aydınlatma tasarımı master programı açılmasına da şahit olabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir