Close

29/07/2015

Danimarka’da ışıkla hareket eden cepheye sahip bir üniversite

Henning1Henning Larsen Mimarlık firmasının tasarladığı, üniversite binası ısı ve ışığa karşı tepki vererek hareket eden bir cepheye sahip.

Henning2Henning Larsen Mimarlık, Danimarka’nın Kolding şehrindeki bu üniversitenin binasında, yeşil bir tasarım için, iklime-tepkili üçgen formundaki cephesiyle adeta kendi imzasını atıyor.

Henning3Kolding limanında bulunan Syddansk Üniversitesi’nin iletişim ve tasarım fakültesi, artık ayırt edilen farklı bir üçgen şekle sahip. Bu form, üniversite için fark edilir düzeyde yeni bir var oluş sağlıyor.

Henning4Fotoğraf: Jens Lindhe

Mimarlara göre bina, Danimarka’nın 2015 bina kodlarının sıkı enerji hedeflerine uyan ilk yapı olma özelliğini de taşıyor.

Henning5Fotoğraf: Jens Lindhe

Toplamda 1.600 panel içeren cephenin üçgen motifi delikli metal gölgeliği, binanın şekline bir referans oluşturuyor.

Henning7Fotoğraf: Jens Lindhe

Binanın etrafındaki sensörlerin monitör ısısı ve ışık seviyeleri, cephe panellerinin açık, yarı açık ya da tam açık olmasına olanak sağlıyor. Tamamen kapalı olduklarında bile, kontrollü miktardaki doğal ışık, özel yapım yuvarlak delikler boyunca parlıyor.

Henning8Fotoğraf: Jens Lindhe

Henning Larsen’in, Harpa Konser Salonu projesiyle Mies van der Rohe 2013 ödülü alan, tasarım direktörü Louis Becker projeyle ilgili şunları ifade ediyor: “Üçgen şekil adeta bu yer tarafından ortaya çıktı. Biz halka açık dış alanda bir boşluk yaratmak ve Kolding Nehri’nin yakınında olmanın avantajını kullanmak istedik. Binanın yuvarlak konumu, kampüs ve nehir arasında, güneşli merkezi bir plaza yaratıyor, güneş görmeyen-direkt kuzeye bakan bir cephe oluşumunu önlüyor. Bu üçgen şekil iç alan için de harika bir forma dönüşüyor.”

Henning10İçerideki önemli noktalar -bina 13.000 metre kareyi buluyor- atriyum ve ders tiyatrosu. Bunlar da üçgen planlardan oluşuyor.

Beton döşemeler, termal ısı genişlemesinin avantajını kullanmak adına, bırakıldılar. Havalandırma sistemi, geleneksel kanallardansa, tavanın yüzeylerine entegre edildi. Bu da hem enerji hem de inşaat maliyetlerinde azalma sağladı.

Binada verimli LED aydınlatma baştan başa kullanıldı. Foto-galvanikler ve güneş-ısısı panelleri ızgaralardan alınan enerji miktarını dramatik bir şekilde azalttı.

Becker: “Enerji talebi, pasif tasarım ölçüleri ve akıllı-verimli sistemler sayesinde, Danimarka’daki benzer tipolojilere sahip binalara oranla %50 azaldı. Şunu da not etmek gerekir ki Danimarka’daki enerji gereklilikleri tüm dünyadaki en sıkı içeriklere sahiptir.”

Tavan pencereli merkezi atriyuma merdivenler ve podyuma benzer dar köprüler eşlik ediyor. Geceleri, bina içeriden aydınlatıldığında, gündüz olduğundan çok daha transparan görünüyor ve dışarıdan okulun iç alanlarına görsel bir bağlantı yaratıyor.

Birçok sınıf ve buluşma alanı transparanlığı artırmak adına net camlara sahip. Bu camlar perdelerle uyum sağlıyor ve esnekliğin yanında gizlilik sunuyor.

Açık bank masaları, atriyumun korkuluklarına bir hat çiziyor ve resmi olmayan buluşmalar için uygun ortam yaratıyor. Sessiz alanlar dış cepheler boyunca konumlanıyor. Firma, üçgen masalar, yarı kapalı yuvarlak koltuklu çalışma alanları gibi, okulun birçok mobilyasını da özel olarak tasarladı.

Henning9Becker: “Üniversite, enerjik, geleceğin topluluk-odaklı okulunu yaratmak ve profesörler, araştırmacılar, öğrenciler arasındaki etkileşimi artırmak istedi. Sessiz çalışma alanları da gerekliydi. Bu yüzden çevre boyunca camlı-kapalı, önünde sosyalleşmeye yarayan balkonlar olan ofisler yerleştirdik. Küçük gruplar ise bu dairesel kozalarda toplanabiliyor.”

Proje; Tobias Rehberger’in “zaman” temalı, duvarlara gömülü saatler, hatlar ve daireler, tavanlarda ise gün içinde rengi değişen LED’ler bulunan, sanat çalışmasını da içeriyor. Rehbeger, cephede bir yorgan görevi gören, bazı dış panelleri de renklendirdi.

Bina şu anda var olan International Business College of Kolding ve The Kolding Design School okullarıyla aynı hizada bulunan iletişim, tasarım, dil ve kültür derslerine ev sahipliği yapıyor

Diğer fotoğraflar: Martin Schubert
Haber kaynağı: http://www.dezeen.com/2015/07/14/henning-larsen-syddansk-universitet-sdu-kolding-campus-building-denmark-green-standards-university/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir