Christmas ve Ramazan bayramlarında ışıkların uzaydan görünüşü
Uzay bilimi araştırmacıları ilk defa, ışığın yoğunluğundaki ve zaman içinde gerçekleşen ışık çıkışındaki değişimleri, uzaydan çekilen resimlerle inceleyebiliyor.
NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi, Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) isimli bir alet kullanarak, büyük şehirlerde tatil dönemleri boyunca geceleri ışık yoğunluğunun nasıl dalgalandığını analiz etti.
İleri derecede bir algoritmayla VIIRS, bulutları, kirliliği ya da ay ışığını ayırt edebiliyor ve böylelikle yapay şehir ışıklarını izole etmeyi başarıyor.
2012’den 2014’e kadar yapılan araştırmalar sayesinde toplanan tüm verilerde bilim adamları, özellikle tatil zamanlarında, ışıkların iki kat daha fazla parlak olduğunu saptadı. Amerika’da Christmas ve Yeni Yıl zamanında yılın diğer zamanlarına göre ışıklar %20 ile %50 arasında değişen oranlarda daha parlak yanıyor.
Orta Doğu’da ise ışıklar bayram zamanı olan Ramazan boyunca normalden %50 daha parlak yanıyor. Bazı şehirlerde bu oran %100’e kadar çıkabiliyor. Ramazan bayramında sahur zamanı olduğu için, gece boyunca şafak vaktine kadar yenilip içilebiliyor. Gündüzleri yapılacak aktiviteler gece boyunca devam edebiliyor. Bu da normalin çok üstünde olan ışık çıkışını, parlaklık yoğunluğunun artışını açıklıyor. Yine de Suriye’de Damascus kentinde ya da Irak’taki bazı şehirlerde, parlaklık oranında düşüşler de görülebiliyor.
Suudi Arabistan’ın büyük şehirlerinde yanan Ramazan ışıkları
Kahire ve Amman Ramazan bayramı tatili boyunca aydınlatılıyor. Tel Aviv’de ise ışık parlaklığında büyük bir değişiklik yaşanmıyor.
Fotoğraflar: NASA Earth Observatory/Jesse Allen
Haber kaynağı: http://magazine.good.is/articles/christmas-ramadan-lights-space-nasa