Bomontiada, İstanbul
İstanbul’un yeni kültürel yaşam merkezi olarak öne çıkan Bomontiada, canlı müzik, performans sanatları, sergi alanları ve grup etkinliklerinin buluştuğu, kompakt bir oluşum. Tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nın dönüşmüş olduğu bu çok yönlü yapının modern mimari ile buluşması aydınlatma tasarımlarına da ilham kaynağı oldu. Bu tasarımlar, Bomontiada’nın öne çıkan mekânları olan; Alt, Babylon, Avlu ve Kilimanjaro için ayrı ayrı geliştirildi ve kurgulandı. Kullanılan tüm aydınlatma sistemleri DALI kontrollü ve Ipad üzerinden kontrol edilebiliyor.
Bomontiada’nın buluşma noktası olan Avlu için dramatik, eş zamanlı dinamik bir atmosfer yaratmak amacıyla vurgusal ve renkli gobo aydınlatma teknikleri kullanıldı. Mekânın içerisinde insanları sıcak bir ortam altında toplamak amacıyla sıcak beyaz (3000K) renk sıcaklığı tercih edildi. Mimarinin doğa ile olan etkileşimini vurgulamak amacıyla Prolux ve Emfa marka uplight armatürler ile peyzaj alanlarında bulunan ağaç ve bitkiler dramatik bir şekilde aydınlatıldı.
Yaratılan bu dramatik etkiler, ışık ve gölge oyunları ile avlu içerisine hareket katıyor. Avlu’yu diagonal şekilde geçen gergi halat sisteminin üzerine entegre Cini Nils marka dairesel şeffaf ışık küreleri, mekân algısını derinleştiriyor. Bu armatürler ayrıca, orta fonksiyon alanını aydınlatmak ve modüler bir aydınlatma sağlamak amacıyla da tercih edildi. Tüm bunların yanı sıra; gergi halat sistemi üzerine entegre edilmiş Heper marka armatürlere avlu içerisinde genel aydınlatmayı sağlaması amacı ile yer verildi. Bina cephesindeki eski aplikler, Boom marka aplikler ile değiştirilerek tuğla dokunun öne çıkartılması hedeflendi. Ziyaretçilerin Babylon giriş kapısına yönlendirilmelerini sağlarken aynı zamanda rengarenk bir atmosfer yaratan Philips Gobo projektörlerin lensleri, proje için özel tasarlandı ve yurt dışında üretildi. Bina içi aydınlatmalar ile avlu aydınlatmaları bütünsel olarak ele alındığı için, avluda kullanılan armatürlerin ışık renkleri bu bağlamda ayrıca değerlendirildi.
ALT Sergi salonlarında tarihi dokuyu koruyarak, duvar yüzeylerine ve tonozlara dokunmadan sergiye yönelik esnek bir aydınlatma çözümü oluşturmak oldukça zorlayıcı bir kriterdi. Bu kriterleri göz önünde bulundurarak özel bir profil, busbar sistemi Prolux firması ile birlikte geliştirildi. Bu sistemin içerisine entegre Erco ray ve spotlar ALT sergi salonlarının aydınlatmalarını sağlamakta büyük bir rol oynadı. Profile entegre olan tonozların içerisini aydınlatan Assan marka dinamik beyaz lineer aydınlatmalar; performans odalarında ve sergi salonlarında genel ambiyansı oldukça etkiledi.
Babylon kimliğini göz önünde bulundurarak mekânda dinamik bir etki oluşturulması hedeflendi. RGB ışık kaynakları ile giriş ticket hall duvar yüzeylerinden konser salonuna kadar bu etkinin sürekliliği sağlandı.
Konser salonu cephelerinde bulunan 3 boyutlu metal plakaların içerisinde yer alan DMX kontrollü RGB lineer gizli aydınlatmalar ise, ışık-ses kontrol masasından müziğin ritmine göre kontrol edilebiliyor.
Kilimanjaro’nun konsepti çerçevesinde bir arada kullanılan farklı materyallerin, orta bölümdeki barın ve tavan kısmında korunmuş olan ahşap çatı kirişlerinin aydınlatılması ön planda tutuldu. Bu kirişlerin altına entegre edilen XAL marka ray spotlar, mekânın genel aydınlatmasını sağlıyor. Ayrıca bu spotlar, 15-40 derece arasında değişen ışık açıları ile farklı aydınlatma senaryolarına da elverişli. Barın ön plana çıkması istenen bölümleriyle ilgili farklı detaylar uygulandı ve iç kısmı için yere gömme i-LED marka armatürler kullanıldı.
Projeye katılanlar:
İşveren: Bomonti Kültür ve Eğlence Merkezi A.Ş, Pozitif Müzik A.Ş
İç mimari: Şanal Mimarlık (Avlu ve Alt), Alataş Mimarlık (Babylon), Autoban (Kilimanjaro)
Aydınlatma tasarımı: ZKLD Studio, Zeki Kadirbeyoğlu, Mustafa Akkaya; www.zkldstudio.com
Uygulanan ürünler:
Archled, Boom, Cini&Nils, Emfa, Prolux, Philips, Heper, Assan, i-Lèd, XAL, Erco, Wever & Ducré
Aydınlatma kontrolü: Helvar (Elekon), KNX