Close

21/05/2017

Biraz farklı ışık tadı

İngiltere’nin Glasgow Kentinde “Shilling Brewing Co.” Bira Evi

Dünyanın biraları en güzel renklerde ışıldıyor. Tamamen doğal malzeme, izlenen süreçler ve malt sayesinde. Farklı, uzun kuruma aşamaları ve ısıları, renklerin oluşumuna etki ediyor. Su da bu sürece katkı sağlıyor. Glasgow’daki bira evi “Shilling Brewing Co.” iç dekorasyonu çok ustaca kullanıyor. Bugün çağdaş bir dekorasyona sahip olan bira evi 1920’li yıllarda inşa edilmiş, geleneksel bir banka binasıydı. O tarihlerde de doğal ışık uygulamasıyla büyük pencereli evlerden farklı bir görüntüye sahipti. Bugün de halen bu yapısını koruyor. Öncelikle ana mekân bolca güneş ışığı alıyor. Başka bir deyişle: Konuklarının midesi bira ile dolarken pencerelerden doğal ışık akıyor. Birada olduğu gibi burada da doğa, iç donanım veya malzemelerin karşılıklı oyunu içinde ihtiyaç duyulan aydınlığı, renkleri sağlıyor.

Her günün sonunda güneşin batışı karanlığı da beraberinde getirdiği için bu alana bir aydınlatma konsepti gerekiyordu. Aydınlatma fikri arpa suyunun özellikleri ve üretimine dayandırıldı.

Tavan ve duvarlardaki armatürler düşük aydınlatma gücünde hafif bir sıcak beyaz ışık veriyor. Burada uygulanan malzemeler de önemli role sahip. Armatürler çoğunlukla koyu renkli, kahve tonlarında veya bronz renkli metallerle çevrili. Bazı armatür yuvaları ışık gibi aynı biraya benzer renge sahip. Bira üretiminde oluşan bakır rengi mekânlarda farklı türlerde ortaya çıkıyor.

Hem bunlarda hem de diğer parlak yüzeylerde, örneğin mermer veya ahşap üzerinde sıcak ışık yansıma yapıyor, böylece samimi bir ortam yaratıyor. Bunun yanı sıra kontrast oluşturmak üzere; daha koyu mat renkler açık renkli yüzeylere yansıyor. Göze batan bu karışıma ve öne çıkmayacak şekilde uygulanan suni ışığa rağmen biraya özgü renk tonları burada tüm iç alanda da bronz kahve rengi ile ortaya çıkıyor. Geleneksel ögeler taşıyan mekânın farklı kullanımı, iç alanının tasarımı, üretimi ve rengi ile bira ve aydınlatma konsepti tam bir uyum içinde. Hem gün ışığının önemini ve verimini gösteriyorlar hem de anlamlı bir aydınlatma konsepti için çalışılmış olduğunu kanıtlıyorlar. Bilindiği üzere bu tür gece eğlence mekânları genelde dengeli bir atmosfer ile değil daha çok parıltı ve ışık ile göze çarpar.

Projeye katılanlar:

Mimari ve Tasarım: Jestico + Whiles; www.jesticowhiles.com

Fotoğraflar: James Harris

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir