Binalar için enerji kimlik kartı uygulaması başlıyor
2007 yılında yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında binalar için “enerji kimlik kartı” uygulaması başlatılacak. Enerjinin etkin kullanılmasını hedefleyen kanuna göre bir binanın yıl içinde aydınlatma da dahil olmak üzere ne kadar enerji tüketeceğini gösteren “enerji kimlik kartı” uygulamasının başlamasıyla binaların enerji tapusu olacak. Bu şekilde bir binanın hangi şartlarda ne kadar enerji harcayacağı belirtilecek, aksi durumda bu kanuna uymayan binalara yapı kullanma izni verilmeyecek.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Macit Toksoy enerji tasarrufu konusunda Türkiye’nin harekete geçmekte geç kaldığını belirtiyor. Kanunun 2007’de yürürlüğe girmesine rağmen henüz enerji kimlik kartını verecek bir sistemin oluşmadığını da sözlerine ekliyor. Kartı vermesi gerekenin makina mühendisleri olduğunu ancak kanunda böyle bir açıklama bulunmadığını da söylüyor. Uygulamaya ise Türkiye’de enerji tüketiminin yüzde 40’ını oluşturan konutlardan başlanmasının daha doğru olacağını belirtiyor.
Kimlik kartının alınabilmesi için binalara on yıllık bir süre verildi. Yeni yapılan binaların ise mutlaka buna sahip olması gerekiyor. Toksoy belgeyi eski binalar için ev sahibinin, yeniler içinse binayı yapan firmanın alacağını belirtiyor.