BASF Türk, İstanbul

Metin: Önder Kul
Fotoğraf: Gürkan Akay

BASF, iç mimari konsept, tasarım ve proje çalışmalarını Mimaristudio’ nun gerçekleştirdiği toplam 5.500 m2 kapalı alana sahip Türkiye Ofisi, Batı Ataşehir’ de, Nida Kule Kuzey binasında yer almakta.

BASF İdari İşler ve Gayrimenkul Yönetimi liderliği ve işbirliği, BASF tasarım kriterleri ve fikirleri ile geliştirilen proje ile firma, çok katlı ve içe dönük bir fiziksel çalışma yapısından, yatay mimari üzerine kurulu açık ofis sistemine geçerek, fiziksel çalışma alanları yanında, çalışma kültürü ve alışkanlıklarını da değiştirdi.

Yeni fiziksel yapı içindeki çalışma anlayışı, tüm kademedeki çalışanların sosyalleşerek, bir arada, etkileşim içinde çalışmalarına olanak tanıyor. Firmanın çevreci, yenilikçi ve sosyal yüzü, BASF global tasarım kriterleri ile birleştirilerek, yepyeni bir çalışma ve yaşama alanı yaratıldı. Özellikle çevreci ve sürdürülebilir yaklaşımı sebebi ile proje LEED Gold sertifikasına layık görüldü.

Proje, 2.500 m2 net kullanım alanına sahip 2 katta planlandı. Resepsiyon ve ana karşılama mekanının ayrı bir katta yer aldığı projede bu iki kat, tasarlanan iki ana merdiven ile birbirine bağlandı. Merdivenin düşey sirkülasyon hizmeti yanında, merdivenin bağlandığı podyum alanları, aynı zamanda ofisin buluşma, toplanma ve sosyalleşme noktaları. Ofisin geneline hakim kurumsal renk vurgusu, ofisin kalbi konumundaki bu iki alanda dikkat çekiyor.

Yeni çalışma kültürü ile, mevki ve görevine bakılmaksızın tüm çalışanlar bir arada ve ortak çalışma istasyonlarında planlandı. Planlamada monotonluğun ve birbirinin tekrarı yerleşim düzeninin, farklı amaçlara hizmet eden sosyalleşme, görüşme ve toplantı alanları ile önüne geçildi. Gerek birimler arası, gerekse birimlerin kendi içlerinde tasarlanan bu alanlarda farklı kullanımlara yönelik ürünler geliştirildi ve seçildi.

Projede tüm mekan tasarımı, tamamlanan doğru planlama sürecini takiben, zemin, duvar, tavan, aydınlatma, akustik, peyzaj, grafik tasarım, mobilya alt disiplinleri ile birlikte, bir bütün olarak ele alındı. Mekanın tamamı, birbirini tamamlayan öğelerin bir arada yer aldığı, bütünsel bir kabuk olarak tasarlandı.

Tüm ofisin otomasyon sistemi ile yönetildiği projede, aydınlatma tasarımı da tüm tasarımın bir parçası olarak planlandı. Farklı geometri ve kotlarda, farklı ince yapı malzemeleri ile tasarlanan tavan plakaları, düzensiz geometrik yapısı ancak homojen aydınlatma dağılımı ile ön plana çıkıyor. Gergi tavan, lineer ve noktasal ışık kaynakları ile genele hitap eden ürünlerin yanında, tüm dekoratif ürünler LED teknolojisine sahip. Özellikle dekoratif ürünlerin bir kısmında, kullanıldığı mekanın kullanım amacına yönelik olarak akustik aydınlatma ürünleri tercih edildi.

Projeye katılanlar:
Yapı sahibi: BASF Türk
İç mimari: mimaristudio – Ayça Akkaya Kul, Önder Kul
Proje yönetimi: JLL
İnşaat yapım: Oğuz Bayazıt Mimarlık
Aydınlatma tasarımı: mimaristudio
Akustik danışmanlık: Mezzo Stüdyo
Akustik uygulama: BAF, Bekk
Mekanik proje: Ard
Mekanik uygulama: Algebra
Elektrik proje: Frekans
Elektrik uygulama: Uğurcan

Uygulanan ürünler:
Genel aydınlatma: Dark Aydınlatma, Tekno (Barrisol)
Dekoratif: Barthelme, Diesel with Foscarini (Rock), Foscarini (Big Bang), Panzeri (Ypsilon), Acoshape (Bonitos, Morse), Zero Lighting (Block pendant)