Aydınlatma tasarımı ve aydınlatma tasarımcısı mesleği için manifesto: “Işığın gücü”
PLD Türkiye olarak 13 yıllık yayım hayatımız boyunca ışığın gücüne inandık. Aydınlatmanın öneminin ve aydınlatmanın tasarlanması gerekliliğinin altını çizdik. Biz “aydınlatma tasarımcısı” mesleğine ve bu mesleğin yapı üretim sürecinde önemine inanıyoruz. Bu anlamda, UNESCO tarafından ilan edilen ve ilk olarak bu yıl 16 Mayıs 2018 yılında kutlanmaya başlanan “Uluslararası ışık günü”nün bizleri ne kadar mutlu ettiğini tahmin edebilirsiniz. İnandığımız bu değerlerin bir manifestoya dönüşmesi için bundan daha iyi bir fırsat olamazdı. Işığa gönül vermiş herkesi bu manifestoyu paylaşmaya ve daha fazla kişiye ulaştırmaya davet ediyoruz.
- Beynimiz dışarıdan aldığı bilgilerin %80’ini göz aracılığıyla yani ışık sayesinde alıyor.
- Işığın sağlığımız ve çevre üzerindeki etkileri yapılan bilimsel çalışmalar ile ispatlanmış durumda.
- Bir mekanın nasıl tecrübe edileceği büyük oranda ortamdaki ışık- planlanan aydınlatma ile alakalı.
- Işığın temsilcisi aydınlatma sektörü ise yapı sektörü içerisinde bir üvey evlat muamelesi görüyor. Ancak bina, zaman, enerji ve bütçe bittiğinde akla geliyor.
- Bu durum genel olarak fiyat rekabetine boğulmuş bir aydınlatma sektörü ve kötü planlanmış aydınlatmanın hakim olduğu bir yapı üretim süreci olarak karşımıza çıkıyor.
- Aydınlatmanın bir sorumlusu veya sahibi ise yok. Aydınlatma aynı güzel bir bebek gibi. Müşteri, mimar, elektrik mühendisi vb. tüm proje paydaşları tarafından iyi olduğunda – gülüp oynarken çok seviliyor. Ancak kötü olduğunda – bebek altına yaptığında kimin bakması gerektiği, altını kimin değiştireceği belli değil.*
- İşte aydınlatma tasarımcısı, tüm bu önemi anlayıp müşteri istekleri doğrultusunda uygulayan ve aydınlatmanın sorumluluğunu alan kişi olarak vazgeçilmez bir proje paydaşı.
- Türkiye’de 2005 yılından beri sayıları artan bağımsız aydınlatma tasarımı ofisleri, hem sektörün kalite arzını arttırıyor hem de daha yaşanabilir çevreye sahip olmamızda önemli rol oynuyor.
- Aydınlatma tasarımcısı mesleği en kısa sürede resmi olarak tanınmalı ve belli şartları sağlayan tüm projeler için zorunlu kılınarak imza yetkisine kavuşmalıdır
- Aydınlatma tasarımı bir lüks değil, ihtiyaçtır.
#isigingucu #aydinlatma #IDL2018
- Bahsi geçen bebek analojisi, aydınlatma tasarımcısı Kai Pippo’ya aittir.
- Aydınlatma tasarımcısı dendiğinde kast edilen aydınlatma ürünleri tasarlayan değil, mekan ile kullanıcı arasındaki ilişkiyi ışıkla tanımlayan kişilerdir.
- Lütfen yorum ve eklemelerinizi de paylaşın, manifesto, hayattaki herşey gibi değişime açık.