X

Avustralya’nın Melbourne kentinde Corrs Chambers Westgarth’ın yeni ofisi

Kanun maddesi simgesi: §

Metin: Jo-Eike Vormittag, Joachim Ritter
Fotoğraflar: Electrolight, Peter Clarke

Avukatların imaj problemi vardır. İhtiyacımız olmadıkça onları aramayız. Beyazlar içindeki tanrılara göre her zaman gücün diğer tarafındaki anlayışla beklerler. Onların zayıflık göstermelerini istemeyiz ve onların anlayışına ve bilgilerine ihtiyaç duyarız. Modern bir ofis ve doğru aydınlatma, en azından avukatların imajına, modern toplumsal yaşam standardına göre ayarlanmış yepyeni bir yön verebilir.

Avukat ofisleri standart aydınlatmasını şöyle bir hayal edelim: Klasik tarzda bölünmüş bir ofis ve zeminde halılı ofis mobilyaları, yerleri önceden belirlenmiş çalışma yerleri ve üzeri hukuk kitapları, klasörler, delgeçler ile dolu raflı, kapatılabilir mekânlarda masalar ve de her bir masanın önünde koltuk veya müvekkillerle yapılacak özel görüşmeler için ayrılmış oturma grupları. Büyük bir olasılıkla soğuk bir atmosferi olan toplantı salonu, sekreterya bölümü ve mutfağı olan bir dinlenme alanı da olacaktır. Bu tür yerlerin pencereleri vardır ancak aydınlatma ağırlıkla sınırlı bir tavan veya masa lambası ile sağlanır. Tüm bunlar eskiden kalma, duygusuz uygulamalardır. Duvarlardaki eski püskü resimlerin dışında göze çarpacak canlandırıcı herhangi bir şey yoktur. Ama şimdi, aydınlatma tasarımı toplumu adına karar verilmiştir: Bunu başka şekilde yapmanın bir yolu var.

Avustralya’daki yeni hukuk bürosunun tasarımı bugüne kadar bilinen ofislerden çok farklı olacaktı. Masif ve duygusuz, genelde maun veya meşe ağacından yapılmış olan ağır masaların, rafların, hukuk kitapları ile dolu dolapların ve metal masa lambaların artık çağımızda yeri yok ve yerlerini modern fikirlere bırakmak durumundalar. Sadece bu nedenle bile bugüne kadar olan anlayış artık geçmişte kaldı, çünkü artık internet üzerinden yapılan araştırmalar da avukatların modern çalışma tarzını belirliyor.

Electrolight ekibi, Melbourne kentindeki müşterileri Corrs Chambers Westgarth’ın yeni ofislerinin aydınlatma tasarımını yaptı. Ortama egemen ve profesyonel bir aydınlatma tasarımının yanı sıra mekâna özgü bir armatür geliştirildi. İşte bu armatür çok katlı ofis binasına asıl özelliğini kazandırıyor. Bahsi geçen armatür ve aydınlatma konsepti genel olarak ofisin iç alanı ile bir bağ kuruyor. Eski ekole ait bir hukuk ofisi oluşturulmadı. Zaten adı geçen hukuk ofisi dünyanın birçok yerinde ortaklıkları olan Avustralya’nın sayılı, öncü ve bağımsız üst düzey avukatlık ofislerinden. Firma, ofislerinin inşasında, Bates Smart Architects mimarları ile çalıştı. Mimarlar ise mekân tasarımına aydınlatma tasarımcılarını dahil ettiler. Zaten çalışmaların başından beri istenilen şartlar belliydi. Ofis, Melbourne şehrinin merkezinde bulunan bir gökdelende ve 22. kattan 26. kata kadar beş katlık bir alanda. Katlar şehre açık ve özel bir bakış sunuyor. Katlarda tavan yüksekliğinde camları olan açık merkezi bir salon bulunuyor. Böylece mekânlar gün içinde yüksek miktarda doğal ışık alırken, bundan bolca faydalanan alanlar arasında 25. kattaki resepsiyon ve de aynı katta müvekkiller için hazırlanan bekleme ve oyalanma mekânları yer alıyor. Binanın cam cephesi aydınlatma konsepti için en uygun gün ışığı temelini oluşturuyor. Ayrıca, efektif ve iyi tasarlanmış bir suni ışık aydınlatması ile de öne çıkıyor. Çok uzaklardan görünen, katları birbiri ile ilişkilendiren 10 m yüksekliğindeki salon bu ofisin merkezi ve aynı zamanda olağanüstü bir tasarıma sahip olan merdiven alanının kaynağı. Salona bakınca ofisin sunacakları hemen anlaşılıyor: Tipik olmayan, çeşitli işlevli şık odalar. İçeride kullanılan malzemelerin kimi düz, cilalı ve sert veya yeniden kullanılmış, doğal ve yumuşak. Hepsi birlikte dışarıdaki büyük şehir ortamına zamansız ve anlamlı bir referans oluştururken, uluslararası firmanın imajını yansıtıyor. Zaten Corrs Chambers Westgarth’ın da talebi bu yönde olmuş.

Electrolight firmasından mimariyi tamamlayan ve kullanıcıya odaklanan bir aydınlatma tasarımı ve bu aydınlatmanın iç alandaki düzenlemeler gibi zamansız olması istenmiş. Resepsiyon ve bekleme alanlarının aydınlatmasının göze batmayacak, ancak özel olması talep edilmiş. Düz, şık ve hoş şekilli mekânlar içinde ışığın etkisinin, rahatsız etmeyecek bir biçimde entegrasyonu istenmiş. Aydınlatma için ofiste belli armatürler geri planda olacak şekilde yerleştirilmiş. Dar yansımalı projektörler ile merdiven alanı aydınlatılıyor. Gün boyunca güneş ışınları lobby, koridorlar ve diğer odalara giriyor. Suni ışık ise doğal ışık akışı ile bağlantı kuran kilit öge. Bu noktada, projeye özgü geliştirilen avizeler devreye giriyor. Şekil ve boyutları itibariyle farklı olan avizeler ofisin kendi kafeteryasında ve yönetim katında uygulanmış. Avizelerin tasarımı ve de ışığı, mekânın donanımı, malzeme ve renkleri ile açık bir ortam yaratıyor. Geometrileri ise ofis içindeki lamel şekilli ahşap duvarlar veya başka göze çarpan yapılar ve yüzeyleri referans alıyor.
Avizelerin tasarımının simgeledikleri benim için henüz bitmedi. Görünen o ki, projeye dahil olanlar bu avizelerin ofis için ne anlama geldiğinin farkında değildiler ve hala değiller. Aslında avizeler, eskiden kalanların bir tür yeni ve modern, üç boyutlu bir yorumu gibi. Aynı zamanda kanun maddesi simgesinin (§) de ışıklı gösterimi. Tasarım tamamen içgüdüsel olarak ortaya çıkmış ve işverenin onayını alarak aydınlatma tasarımcılarının çalışma süreçlerinde geliştirilmiş. Avizelerin tasarımı hukuk bürolarının günümüz dünyasında işlevsel ve modern felsefesinin yaratımına katkıda bulunuyor. Daha önce de belirtildiği gibi belki de projeye dahil olanlar bu sembolü bilinçli olarak oluşturmadılar. Aslında projenin başında bir avizenin ve tasarımının, projenin dikkat çekecek dekoratif ve belirleyici bir ögesi olması hiç planlanmamıştı.

Bu projede tipik ve tipik olmayan mekânlar, dekorasyon, kullanılan malzeme, yüzeyler ve renkler olmak üzere iç mekânların olağanüstü sıcak ortamı ve tasarlanmış aydınlatması ile Corrs Chambers Westgarth ofisi eskiden bilinen hukuk ofislerinden çok farklı. Ofiste yürütülen tüm ciddi hukuk işlerine rağmen insan burada kendisini güvenli bir bölgede, tanıdık bir kafede, restoranda veya bir otel lobisinde gibi hissediyor. Ortam, sıkıntılarımızla ilgilenen birilerinin olduğu duygusunu yaratıyor ve bu hali ile iyi çalışma şartları sunuyor ve müvekkillerini memnun ediyor.

Projeye katılanlar:
Mimari: Bates Smart Architects; www.batessmart.com
Aydınlatma tasarımı: Electrolight; www.electrolight.com

PLD Türkiye: pldturkiye.com, 2005 yılında yayın hayatına başlayan PLD Türkiye dergisinin resmi sitesidir. Amacı mimari aydınlatma tasarımı kültürünün gelişmesi için ışıkla ilgili tüm haber, proje, etkinlik, iş olanağı, ürün ve firmalara yer vermektir. 2018 yılı itibariyle, PLD Türkiye dergisi basılı olarak yayınlanmamaktadır.
İlgili Yazı

This website uses cookies.