Close

22/11/2010

Ankara’nın görsel binaları ışıklandırılacak

Yüksek binalarındaki birbirinden ilginç ışıklandırmaları ile doyumsuz gece manzarasına sahip olan Çin’in Shangay kenti, Ankara’ya örnek oldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Günleri kapsamında bulunduğu Şanghay’da Ankara için de sürpriz projeleri olduğunu söyledi. Işıklandırma çalışmalarına belediye binasından başlayacağını söyleyen Gökçek, “Bina üzerinde görüntüyle şov yapıyorsun. Bina yıkılıyor mesela, içinde top oynuyorlar ya da binanın içinden balıklar geçiyor, çiçekler dökülüyor, aşağıya şelaleler akıyor. Muhteşem bir görsel şov yapılıyor.” dedi.

Amerika ve Avrupa’da farklı aydınlatma şekillerini incelediklerini söyleyen Gökçek, “Hangisini yapacağımıza karar vermedik. Amerika daha çok hoşuma gitti. Projektörler konuluyor, belediyenin üzerine yansıtma yapılıyor. Kızılay’a yapacağımız ise LED aydınlatma olur. Kale ve Hacıbayram için de aydınlatmalar düşünüyorum. Onlar Şangay’ın mantalitesiyle aydınlatılacak. Belediye binası için ise internette de videoları olan bir tarz düşünüyorum. Bina üzerinde görüntüyle şov yapıyorsun. Muhteşem bir görsel şov yapılıyor.” diye konuştu. Ankara’nın görsel bazı binalarının aydınlatmalarını belediye olarak yapabileceklerini dile getiren Gökçek, “Alt yapısını ben yapacağım, elektrik parasını o ödeyecek. Şehrin, görselliğinin mükemmel hale gelmesi için, neden olmasın?” ifadesini kullandı. Armada, Ankamall gibi alışveriş merkezlerindeki aydınlatmanın yetersiz olduğunu dile getiren Gökçek, “Aydınlatma var, ama masraftan kaçmışlar. Ankara’ya 40-50 milyon sarf etseniz namı yürür, ne derseniz deyin turist çeker.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Zaman Gazetesi

10 Comments on “Ankara’nın görsel binaları ışıklandırılacak

Emre Güneş (PLD Türkiye)
22/11/2010 - 08:29

Aydınlatma sektörü için güzel, Ankara için kötü haber. Melih bey’in konu ile ilgili kendi karar verme isteği, LED olur, şu olur demesi nasıl korkutuyor beni anlatamam. Keşke uzman birilerinden destek alsa, en azından yakınında biri aydınlatma-kültür ilişkisinden, bizim Şangay kadar renk kaldıramayacağımızdan bahsetse… keşke…

Umul Demirel
22/11/2010 - 14:31

Sanırım aydanlatmada LED sistemini en kötü kullanan ülke biziz. Herşeyi abarttığımız gibi bunu da abartmayı çok iyi başardık. Renklendireceğiz, dikkat çekeceğiz diye birçok görsel değeri yüksek yapıları gece rezil bir hale sokuyorlar. Tıpkı Boğaz Köprüsünün ilk aydınlatma çalışması gibi. Ne güzel ki, sanırım birilerinin uyarısı üzerine daha düzgün bir hale getirdiler köprü aydınlatmasını. Umarım profesyonel anlamda bu işle uğraşan kişi ve kişilerden destek alınır Ankara için.

Emre Güneş (PLD Türkiye)
22/11/2010 - 14:36

Ülke olarak bir yorum yapmak ne kadar doğru bilmiyorum. Ancak LED’in genel olarak kullanımı ile ilgili sıkıntılar olduğuna kesinlikle katılıyorum. LED beni korkutuyor. Bunu hep söyledim. Şu yazımda da https://pldturkiye.com/editorden/light-emitting-diode bahsetmiştim. Bu kadar kolay pazarlanan bir ürün hele de en çok dikkat çeken yönü renk değiştirmek olunca, bilinçsiz kullanıma çok açık oluyor. Ver rengi ver rengi, ne amaç var ne sebep… Dileğinize katılıyorum, umarım profesyonel bir destek alınır. Ancak Melih bey’in cümleleri ümitsizliğe kapılmama sebep oluyor.

Volkan Callar
22/11/2010 - 15:01

Bende burada Melih beyi anlamadım. Çin de veya Amerika da aydınlatılan binalar genelde özel sektöre aittir ve burada bir amaç takip ediyor. Ayrıca masraflarını kendi satış ve karları ile karşılıyorlar. Belediye neden kendi binalarını aydınlatmak istediğini anlamıyorum. Burada yapılacak yatırıma yazık, daha ciddi eksikler var gidermek için.

Emre Güneş (PLD Türkiye)
22/11/2010 - 15:36

Kamu binalarının aydınlatılmasına karşı değilim açıkcası ben. Ancak daha önemli eksikler olduğu konusu da aşikar. Bu yatırımın turistik, bu anlamda ekonomik getirilerinin olduğunu fark etmeleri güzel. Tek sorun, “internette gördüm, uçup kaçıyordu, çok hoşuma gitti” gibi değil de, planlı bir şekilde yapmaları gerekliliği. Tüm şehri kapsayan bir plan içerisinde önemli binalara karar verilip aydınlatma yatırımı yapılabilir yoksa. Paris örneği çok etkileyici. Işıklar şehri olarak bilinen Paris’te 300.000 adet aydınlatılabilecek kamu binası içerisinde sadece 350 adet (45 tanesi nehir üzerindeki körpüler) aydınlatılıyor. Ve karar süreci uzun planlama ve çalışmalara dayanıyor.

Batu Vagas
26/12/2010 - 18:41

Melih beye mutlaka birileri fikir vermiştir.

Emre Güneş
27/12/2010 - 11:39

Orası kesin ama kim acaba?

NAMIK YILDIRIM
10/04/2012 - 13:43

 profesyonel  aydınlatma konusunda ögreneceğimiz çok fazla konu var biz aydınlatmacılar bu konuda hala yetersiz iken dogru aydınlatma nasıl bulunacak merak ediyorum 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir