Close

04/10/2018

Amsterdam Işık Festivali, Van Gogh’un “Yıldızlı Gece”sini yeni bir yorumla sunuyor

Her yıl Amsterdam Işık Festivali boyunca Amsterdam şehir merkezini, ulusal ve uluslararası sanatçıların, tasarımcıların ve mimarların inovatif ve nitelikli sanat eserleri aydınlatıyor.

29 Kasım’dan itibaren yedincisi gerçekleşecek olan festivalde bu yıl on altı ülkeden otuz sanatçı, tasarımcı ve mimar, “Medium is the Message” (Araç Mesajdır) ana temasına ilişkin yorumlarını paylaşıyor.

Festival jürisi, sunulan yüzlerce konsept arasından sadece otuz sanat eseri seçti. Bu yıl sergi, Kanadalı bilim insanı ve felsefeci Marshall McLuhan’nın ünlü sözü “Medium is the Message” teması etrafında şekilleniyor.

Bu sözün ardındaki ana fikir gayet basit: Bir mesajı iletme yöntemimiz en az mesajın kendisi kadar önemlidir. Katılımcı sanatçılar, şu gibi sorulara odaklandılar: Işık bir araç veya mesaj olarak nasıl bir rol oynuyor? Işık, nasıl oluyor da olmadığı anda görünmez kalan alanlar yaratabiliyor?

İşte, katılımcı sanatçılar ve sanat eserlerinden kısa bir seçki:
Ivana Jelić ve Pavle Petrović (Sırbistan) Starry Night (Yıldızlı Gece) isimli çalışmaları için Van Gogh’un aynı ismi taşıyan ünlü resminden ilham aldı. 21. yüzyılın başından itibaren ışık kirliliğindeki artışın bir sonucu olarak yıldızlı geceler kentsel alanlarda her geçen gün giderek daha az görünür oldu. Sırp çift, neler kaçırdığımızı bize anımsatacak şekilde Yıldızlı Gece enstalasyonuyla Amsterdam’a (yapay) yıldızlı gecesini geri veriyor.

Groupe LAPS (Frannsa) filmler ve (multi)medya enstalasyonları üreterek genellikle kentsel çevreyi eserlerine entegre ediyor. Fransız sanatçı kolektifi festivale özel olarak Spider on the Bridge (Köprüdeki Örümcek) isimli eseri tasarladı. Bu çalışmada her biri iki metre olan sekiz örümcek bir arada Herengracht ile Amstel arasındaki köprüde dev bir örümcek oluşturuyor. Işık efektleri, yaratıkların birbirlerini üzerine doluştuğu illüzyonu yaratıyor. Örümcek fobisi olan ziyaretçileri uyaralım!

amigo & amigo (Avustralya) olarak bilinen Renzo B. Larriviere ve Simone Chua, teknik açıdan son derece karmaşık olan sanat eserlerinde heykeller ve ışık arasındaki ilişkiyi inceliyor. Parabolic Lightcloud (Parabolik Işık Bulutu), etkileyici renkler, desenler ve geçişler oluşturan bir ışık bulutu. Çift, bu enstalasyonla insan duygularını yansıtmaya ve ziyaretçileri dış uyaranların duygularımız ve sezgilerimiz üzerindeki etkisini düşünmeleri için teşvik etmeye çalışıyor. Ayrıca enstalasyon 1.000 LED lamba ile atılmış şişelerin geri dönüştürülmesi sonucu üretilen 800 metrelik halat içeriyor.

OGE Group (İsrail), ışık sanatı uzmanı. Kurucuları Merav Eitan ve Gaston Zahr Kudüs Işık Festivali’nin sanat yönetmenleri. Çalışmaları Light a Wish (Bir Dilek Yak), net bir örnek olarak duygular uyandırmanın güçlü bir yoluna işaret ediyor. Eser, bir karahindiba çiçeğinin tüylerini üfleme ve tüyler havaya savrulurken bir dilekte bulunma anını canlandırıyor. Eitan ve Zahr, festival süresince herkesin bir dilekte bulunabileceği şekilde Herengracht üzerinde süzülen karahindiba çiçekleri oluşturarak bu çocukluk hatırasını yaşatıyor.

Balmond Studio (Birleşik Krallık), festivalin dostu haline geldi. Stüdyonun inovatif eserleri bilimden, matematik ve biyolojiden esinleniyor. Balmond Studio, Optilli ile optik bir illüzyon yaratıyor ve beynimizin ışığı bir bilgi kaynağı olarak öznel bir şekilde işlemesini gösteriyor. Işık, uyaranlara dönüştürüldüğü anda beynimiz bir görüntü yaratır. Soru; beliren bu görüntü doğru mudur?

Festivale katılan tüm sanat eserleri, 53 günlük uzun festival süresince eşzamanlı olarak aydınlatılacak. Amsterdam’ın tarihi merkezinde gerçekleşecek bir sergi tekneyle, bisikletle veya yürüyerek olmak üzere farklı şekillerde deneyimlenebilir. Bu yıl ilk kez ziyaretçiler en beğendikleri ışık eseri için oy kullanabilecek. Birinci olan sanat eseri için sanatçıya Public Award (Halk Ödülü) festivalin son hafta sonunda verilecek.

Haber kaynağı: https://www.blog-trends.lighting/amsterdams-light-festival-shows-van-goghs-starry-night-in-a-new-light

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir