X

Alingsas – Londra hattı

24 Ekim Londra Konferansı yaklaşıyor. Geçen sene yine bu zamanlar ilk olarak duyurmaya başladığımız bu konferans için son 1 ay içindeyiz. Her sayıda ilanına, tanıtımına yer verdiğimiz, aydınlatma camiası içerisindeki her sohbetimde bahsettiğim konferansa Türkiye’den ne kadar katılım olacağını, açıkcası, ben de merak ediyorum. Bağımsız aydınlatma tasarımcılığı mesleği için bir mihenk taşı olacak bu konferansta, 1000’in üzerinde meslektaş deneyimlerini ve bilgilerini paylaşmak için bir araya geliyor. Konferans programını ayrıntılı olarak bu sayımızda bulmanız mümkün. Size de önerim, programı tekrar incelemeniz ve hala konferansa katılım noktasında bir şey yapmadıysanız, harekete geçmeniz…

Konferans programında özellikle sağlık ile ilgili ayrıca bir başlığın açılması, bence anlamlı. Işığın insan üzerindeki psikolojik ve fiziksel etkilerini inceleyen araştırmaların sayısı her gün artıyor. Her biri doğru aydınlatmanın önemini anlatmak için hepimize verilmiş önemli birer koz olan bu araştırmaların sayısının artması, inanıyorum ki, aydınlatma tasarımının değerini ortaya koyan bir etmen olarak da karşımıza çıkacak. Doğru ışığa ihtiyacımız var. Bu yüzden aydınlatma tasarımı bir lüks değil, gerekliliktir. Ne kadar sevindirici ki artık bu tarz araştırmalar sayesinde, bu “gereklilik” kendini ispatlama aşamasında…

Önemli bir projeye ev sahipliği yapıyoruz yine bu sayımızda. Bozdoğan Kemeri. İki açıdan önemli buluyorum bu projeyi. Birincisi: Projenin, PLDA olarak desteklediğimiz değerleri savunan ve bağımsız aydınlatma tasarımı danışmanlığı yapan bir ofis (Effect) tarafından yürütülmesi. Bağımsız aydınlatma tasarımcılığı mesleğinin kabulü ve yaygınlaşması için bir mecra olarak ortaya çıkan dergimizde ilk defa böyle bir projeyi yayınlamak bizler için anlamlıydı. Bildiğiniz gibi Türkiye’de de bağımsız aydınlatma tasarımcılarının yetişmesi ve Effect gibi ofislerin açılması en büyük temennimiz. Dernek olarak tüm çabalarımız da bu yönde. İkincisi ise bu yılın başında tam olarak çalışmalarına başlayan İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü tarafından tamamlanan ilk proje olması. Özellikle tarihi yarımada, Taksim Meydanı, Galata Kulesi gibi birçok projenin de çalışılmakta olduğunu biliyoruz. 2010 Kültür Başkenti İstanbul için kalan az sürede yapılması gereken çok şey var. Bu nedenle tüm bu gelişmeleri, dergi ve dernek olarak üstlendiğim rolü bir yana bırakın, bu şehirde yaşayan biri olarak bile çok sevindirici buluyorum.

Bu yazıyı okuduğunuz sırada muhtemelen ben İsveç’te olacağım. 23-30 Eylül arası neredeyse “geleneksel” hale gelmiş, 1999 yılından beri her sene düzenli olarak düzenlenen Alingsas Workshop’una katılacağım. Alingsas İsveç’te bulunan 30 bin kişilik küçük bir şehir. Ancak vizyonu geniş bir kamu yönetimi sahibi olmanın avantajını aydınlatma konusunda İsveç’te hatta Avrupa’da öncü bir rol oynayarak yaşıyor. 2009 İstanbul Workshop’u için çalışmalarımızı sürdürdüğümüz şu dönemde önemli bir deneyim olacağını düşündüğüm bu atölye çalışması ile ilgili olarak gözlemlerimi gelecek sayımızda bulabilirsiniz.

Kategoriler Editör'den
Emre Güneş: Emre Güneş, Ağustos Teknoloji neferi. PLD (Professional Lighting Design) Türkiye dergisi editörü. Endüstri Mühendisi. Galatasaray Üniversitesi Mezunu. Kurumsal hayatta geçirdiği 10 ay sonrası, aile şirketi içerisinde üzerine düşen görevleri yerine getirmek üzerine kariyerini çizdi. Hiç alakası olmadığı bir işe (editörlük), hiç alakası olmadığı bir sektörde (aydınlatma) girme sebebi de budur. 2006 yılından beri olan bu süreçte, sürekli olarak “aydınlatma tasarımı” ile ilgili okudu, yazdı, çizdi, gezdi, gördü, araştırdı ve etkinlikler düzenledi. 2014 yılı başında ticarete atılarak Ağustos Teknoloji’yi kurdu. İnovatif aydınlatma teknolojilerini Türkiye pazarı ile tanıştırıyor.
İlgili Yazı

This website uses cookies.