Afrika’da ışık erişimi Philips LED Lambalar ile artırılacak
Philips, güneş enerjisiyle çalışan Philips LifeLight ürünleri ile özellikle kırsal bölgelerdeki evleri aydınlatacak. %100 enerji verimli LED özellikli Philips LifeLight, özelikle Afrika’daki ışık erişimini artırmayı ve kullanılan ilkel aydınlatma kaynaklı zararların azaltılmasını hedefliyor.
Işık Yılı 2015’in ana sponsorlarından olan Philips, şebeke dışı kırsal ve yarı kentsel bölgelerde bulunan evler için tasarlanan aydınlatma çözümleriyle portföyünü genişletmeyi de amaçlıyor.
Kenya’da her hafta çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 75 bin insan, gaz lambaları, odun ateşi ve mumlardan kaynaklanan dumanı soluduğu için hastalanıyor ya da hayatını kaybediyor. Gece ders çalışmak veya iş yapmak gibi sıradan aktiviteleri daha güvenli ve pratik hale getiren %100 enerji verimli güneş enerjili LED aydınlatma ürünü Philips LifeLight ile, bu nedenlerden kaynaklanan, hastalık ve ölümlerin önüne geçilebileceği öngörülüyor.
Philips Aydınlatma Doğu Afrika Genel Müdürü Mary Kuria konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulunuyor: “Günümüzde tahmini olarak 560 milyon Afrikalı elektriksiz yaşıyor. Bu insanlar için gece demek ya tamamen karanlık ya da bir mum veya gaz lambasının titreyen ışığı demek. Fakat gaz lambalarının güvenlik ve sağlık riskleri ile yüksek maliyeti (yılda yaklaşık 50 dolar) gibi birçok dezavantajı bulunuyor. Ayrıca, bu lambaların verdiği ışık, günlük aktiviteleri neredeyse imkânsız hale getirecek kadar az. Aydınlatma çözümleri için güneş enerjisinin kullanılması insanların hayatlarında gerçek anlamda bir fark yaratabilir.”
Philips Aydınlatma Devlet ve Kamu İlişkileri Sorumlusu Harry Verhaar ise şöyle konuşuyor: “Güneş enerjili LED aydınlatma Philips için, özellikle UNESCO tarafından Işık Yılı ilan edilen 2015’te stratejik öneme sahip. Günümüzde dünya genelinde 1.3 milyar insanın elektriğe ve dolayısıyla da güneş battığında ışığa erişimi yok. Ancak, bu insanları destekleyecek teknoloji mevcut. Afrika, Asya ve Latin Amerika’da hükümetlerle, paydaşlarımızla iş birliği yaparak 2030 yılına kadar ışık yoksulluğuna son verecek çözümler üretmeye çalışıyoruz. ” dedi.
Philips LifeLight Home, iki zarif sarkıt ve güneş paneline bağlı, telefon şarj etmeye yarayan bir USB girişinden oluşan güneş enerjili LED aydınlatma sistemi. Sarkıtlar, gaz lambaları ve mumlara kıyasla daha güvenli, daha sağlıklı, daha parlak ve 10 kata kadar daha uzun süre (40 saate kadar) ışık veriyor. Bu ürün yelpazesinde Philips LifeLight, ve Philips LifeLight Plus güneş enerjili armatürler de bulunuyor. Bu modellerin üçü de merkezi Nairobi’de bulunan, sağlık hizmetleri, aydınlatma ve sağlıklı yaşam alanlarında “Afrika’da Afrika için” inovasyon yapma amacı taşıyan Philips Africa Innovation Hub tarafından geliştirildi. Philips’in Güneş Enerjili Aydınlatma İş Kolu aynı zamanda dünyada şebekeye erişimi olmayan bölgelerde ev ve sokakların aydınlatılması için LED aydınlatma sistemleri kuruyor.
Geçtiğimiz yıl Kasım ayında “Maisha ni Mwelekeo” tanıtım turuyla Kenya’da lansmanı yapılan Philips LifeLight ürün yelpazesi 2015 yılında diğer Afrika ülkelerinde de piyasaya çıkacak.