Close

02/07/2020

IES ve IUVA, dezenfeksiyonda kullanılan UV-C ışık kaynaklarının ölçülmesine yönelik ANSI Standartlarını yayımlamak üzere iş birliği yapıyor

Illuminating Engineering Society -IES (1906) ve International Ultraviolet Association -IUVA, (1999), UV-C cihaz performansının ölçüm ve karakterizasyonunda Amerikan Ulusal Standartlarını geliştirmek üzere UV-C emisyonlarının ölçümünde uzmanları bir araya getirmek için iş birliğine gitti.

Son yıllarda sağlık ve kişisel bakım alanında UV-C cihazlarının kullanımı, ürünlerin doğru ölçüm ve karşılaştırma standartlarının yokluğuna rağmen, özellikle COVID-19 salgını sırasında artış gösterdi.

Bu ortaklık sayesinde IES ve IUVA, ultraviyole “dezenfeksiyon” teknolojisinin sağlık sistemindeki uygulamalarına dair farkındalığı artırıp bu uygulamaları geliştirmeyi amaçlıyor. Başlangıçta bunu, gerek deşarj (örn. düşük basınçlı cıva ve xenon) ve gerekse de katı hal (örn. LED) teknolojilerinden faydalanarak, UV lambaları, armatürler ve aydınlatma / ışıma sistemleri de dahil olmak üzere ultraviyole “dezenfeksiyon” ürünlerinin standartlaştırılmış ölçüm yöntemlerini geliştirerek yapacak.

Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 99.000 kişinin hastane enfeksiyonlardan (Healthcare-Associated Infection- HAI) öldüğü tahmin edilmekte; bu da saatte 11 kişiden fazla anlamına geliyor.

Ayrıca HAI’ların doğrudan tıbbi maliyetlerde yılda 10 milyar dolar ve toplam toplumsal maliyetlerde 147 milyar dolar yer tuttuğu tahmin ediliyor. UV-C emisyonlarının, nükleik asit ve proteinlerde fotokimyasal hasara neden olup patojenleri etkisiz hale getirdiği ve böylece çoğalmalarını engellediği bilinmekte. Bu nedenle UV-C dezenfeksiyon cihazları, standart temizlik stratejileriyle birleştirildiğinde, hasta ve sağlık çalışanlarının bu patojenlere maruz kalmasını azaltmak için sağlık kuruluşlarına fayda sağlamakta.

UV-C’nin daha fazla benimsenmesini sağlamak noktasında sağlık yatırımı yöneticileri, güvenilir ve karşılaştırılabilir ürün performans verilerine ihtiyaç duyuyor.

Yıl sonuna kadar iki tane olmak üzere Amerikan Ulusal Standardları (ANSI standartları) yayımlanacak. İlk standart olan Deşarj Kaynaklarının Elektriksel ve Ultraviyole Ölçümü için Onaylı Yöntem, düşük basınçlı cıva ve diğer deşarj kaynaklarının ölçümü ve karakterizasyonu için laboratuvar prosedürlerini ayrıntılandıracak. İkinci standart olan Katı Hal Kaynaklarının Elektriksel ve Ultraviyole Ölçümü için Onaylı Yöntem, aynısını UV-LED bileşenleri için yapacak.

IES Standartlar ve Araştırma Direktörü Brian Liebel şöyle diyor: “Dernek olarak, sağlık hizmetleriyle ilişkili enfeksiyonların sayısını ve SARS-CoV-2 virüsü gibi patojenlerin bulaşmasını azaltmaya yardımcı olmak için UV-C hakkında standartlar geliştirmeye ve eğitim içeriği sağlamaya çalışıyoruz. International Ultraviolet Association ile birlikte piyasa çıkan yeni ürünleri değerlendirmek için çok ihtiyaç duyulan ölçüm ve test standartlarını etkin bir şekilde sunabileceğimizden eminiz. ”

IUVA Çalışma Grubu Koordinatörü Troy Cowan, “IUVA, Sağlık Hizmetleri/ UV Çalışma Grubu aracılığıyla, 2018’den beri UV dezenfeksiyonu için konsensüse dayalı sektör standartları geliştirmek üzerine çalışıyor. IES ile bu ortaklığın kurulması bunu gerçekleştirmenin önemli bir bileşenidir,” dedi. “Sektörde konsensüsü oluşturmak için tüm aydınlatma sektörünün temsil edilmesine ihtiyacımız vardı ve IES bunu sağlıyor. IES ve IUVA’nın ortak çabaları sayesinde, bu yeni ANSI standartları, UV çıktı ölçümündeki şüphe ve belirsizliği ortadan kaldıracaktır. Bu da doğruluğu ve kaliteyi artıracak ve UV dezenfeksiyon cihazlarının üretimini değerlendirmek için sağlık sektörüne ilk kez güvenilir bir temel sağlayacaktır.”

www.ies.org, www.iuva.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir