Close

06/05/2019

Ulusal Katar Müzesi, Doha – Katar

Doha’da kapılarını açan Ulusal Katar Müzesi çöl gülünden ilham alan mimarisiyle dünyanın en yeni başyapıtı.

Orta Doğu’nun yeni müzeleri dünyadaki diğer müzelerle bir yarış halinde adeta. Geçtiğimiz yıllarda açılan Louvre Abu Dhabi’nin ardından bu kez Katar’ın başkenti Doha, yeni ve etkileyici bir müzenin açılmasıyla birlikte sanat ve mimari alanında dünya mirasına büyük bir katkıda bulunmuş oldu.

Mart sonunda ziyaretçilere kapılarını açan Ulusal Katar Müzesi, Doha’nın popüler bölgesi Corniche’te yaklaşık 140 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. Nefes kesen dış mimarisi Fransız mimar Jean Nouvel’in imzasını taşıyor. Nouvel müzenin benzersiz mimarisini tasarlarken çölde oluşan doğal kristal form, ‘çöl gülü’nden esinlenmiş. Hem modern mimariyi hem de Katar’ın doğal güzelliklerini yansıtan bu nefes kesici dış mimarinin iç dizaynı ise Koichi Takada Architects’e emanet edildi.

Takada müzenin içini tasarlarken tıpkı Nouvel’in yaptığı gibi Katar’ın doğası, tarihi ve kültüründen esinlendi. Müzenin ziyaretçileri, gerek sergi alanlarında gezerken gerek restoran ve kafelerinde otururken gerekse mağazasında alışveriş yaparken kendilerini Katar’ın farklı kültürel ya da doğal ortamlarının tam kalbinde hissederek müzeden unutulmaz anılarla ayrılıyor. Böylece yerel bir kültürel deneyim yaşayan ziyaretçiler aynı zamanda da Katar tarihinin içinde bir geziye çıkmış oluyor.

Katar’ın kültürel zenginliğinden etkilendiğini söyleyen Takada, bundan aldığı ilhamla müzenin farklı alanlarında, göçebe yaşamdan başlayıp doğal oluşumlara kadar uzanan çeşitli özellikleri yansıtan mimari tasarımlara imza atmış.

Müzenin en dikkat çekici alanlarından biri elle birleştirilen 40 bin ahşap parçayla tasarladıkları ve yeraltındaki doğa harikası Dahl Al Misfir’den (Işık Mağarası) ilham alan mağazası.

Müzede ayrıca Katar’ın altından yapılma mücevherlerinden, çöldeki şafak ışıltılarından ve inci avcılığı kültüründen esinlenen farklı restoran ve kafeler de bulunuyor.

Geçmişle geleceği kusursuzca buluşturan Ulusal Katar Müzesi, hem Orta Doğu’nun en popüler turistik merkezlerinden biri olma hem de ziyaretçilerine zamanda bir yolculuk yaptırma konusunda son derece iddialı.

Haber kaynağı: http://www.brandlifemag.com/dunya-bir-basyapit-kazandi/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir