Close

23/08/2018

LED sokak lambaları ile meme ve prostat kanseri arasındaki bağlantı

Yeni bir araştırma, LED sokak lambalarının mavi ışığının, meme ve prostat kanseri riskindeki “önemli artış” ile bağlantılı olduğu sonucunu ortaya koydu.

Exeter Üniversitesi’nin katkılarıyla Barcelona Institute for Global Health (Barselona Global Sağlık Enstitüsü) tarafından yürütülen bir çalışma, büyük şehirlerde yaşayan ve geceleri mavi ışıklara fazlasıyla maruz kalan katılımcıların prostat kanserine yakalanma risklerinin 2 kat, meme kanserine yakalanma risklerinin ise 1,5 kat daha fazla olduğunu saptadı.

Çalışmadaki katılımcılar, mavi ışığa daha az maruz kalan nüfusla kıyaslandı.

Araştırmacılar, büyük şehirlerde yaşayan insanların maruz kaldığı ışık emisyonu daha maviyse, kanser riskinin de o ölçüde yüksek olduğunu ortaya koydu.

Araştırma ayrıca, odaları daha karanlık, örneğin pencereleri panjurlu evlerde yaşayan insanların, diğerlerine kıyasla daha düşük risk altında olduğunu da ortaya koydu.

Environmental Health Perspectives’te yayımlanan çalışma, 11 İspanyol bölgesinde yaşayan 20 ila 85 yaş aralığında 4000’den fazla katılımcıdan toplanan tıbbi ve epidemiyolojik veriyi kapsıyor. Çalışmada özellikle Madrid ve Barselona incelendi.

İç mekânda yapay ışığa ne denli maruz kalındığı kişisel anketlerle belirlendi. Türünün ilk çalışması olan araştırmada dış mekân yapay ışık seviyeleri, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalan astronotların çektiği gece görüntüleri baz alınarak değerlendirildi.

Exeter Üniversitesi’nden Dr. Alejandro Sánchez de Miguel şunları ifade ediyor: “İnsanlar, gün boyunca ve gece karanlıkta ışığa ihtiyaç duyacak şekilde gelişim gösterdi. Şehirler ve kasabalar eski aydınlatmaları yeniledikçe hepimiz daha yüksek mavi ışık seviyelerine maruz kalıyoruz. Bu da bizim biyolojik saatlerimizi bozabiliyor.

“Bu durumun kanser risklerimizi artırıp artırmadığından emin olmak zorundayız. Bilim insanları, böyle bir sonucun olabileceğinden uzun süredir şüpheleniyordu. Şu an artık inovatif bulgularımız arada güçlü bir bağlantı olduğuna işaret ediyor.

“Akıllı telefonlar ve tabletlerin yaydığı mavi ışığa geceleri maruz kalmanın kanser riski ile ilişkisini de araştırmak zorundayız. Artık bilgilerin sağlamlığından emin olmak için araştırma yöntemlerimizi de geliştirmeliyiz, bu sayede insan sağlığını en iyi şekilde nasıl koruyacağımız konusunda da önerilerde bulunabiliriz.

Şu anda, şehirlerimizdeki mavi ışık yayan beyaz LED’lerin yayılımını belirlemenin tek yolu, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotların çektiği görüntüler.”

Çevresel faktörlerin meme ve prostat kanserini nasıl etkilediğine dair bilgiler az. Araştırmacılar, LED ışıklarının hormonları etkilemenin karşılığında sirkadiyen ritim olarak bilinen, bedenin 24 saatlik döngüsünü bozabileceği varsayımında bulunuyor. Hem meme hem prostat kanseri hormonlarla ilişkili.

Önceki bir araştırma, prostat kanseri ile gece vardiyasında çalışma arasında artan bir risk olduğunu göstermişti. Ayrıca özellikle mavi spektrumdaki yapay ışığın, bedenin melatonin hormonu üretimini ve salgılamasını azaltabileceği de biliniyor.

Melatonin, gündüz-gece döngüsünü düzenlemede kilit bir rol oynuyor ve örneğin, güçlü bir antioksidan olmanın yanı sıra enfeksiyon giderme gibi daha başka birkaç önemli işleve sahip. Ancak meme ve prostat kanserindeki rolü henüz anlaşılmış değil.

Barcelona Institute for Global Health araştırmacısı ve çalışmanın koordinatörü Manolis Kogevinas ise şunları söylüyor: “Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (International Agency for Research on Cancer, IARC), gece vardiyasında çalışmayı insanlar için olası kanserojen olarak sınıflandırıyor. Geceleri yapay ışığa maruz kalma, sirkadiyen ritimde bozulma ve meme ile prostat kanseri arasındaki ilişkiye işaret eden kanıtlar bulunuyor.
“Biz bu çalışmayla şehirlerde gece ışığa maruz kalmanın bu iki kanser türünün gelişimini etkileyip etkilemediğini belirlemeye çalıştık.”

Kanada, Sherbrooke’taki CÉGEP’in fizik profesörü ve çalışmanın bir diğer yazarı Martin Aubé, “Yoğunluğuna ve dalga boyuna bağlı olarak, özellikle mavi spektrumdaki yapay ışığın melatonin üretimini ve salgılanmasını azaltabileceğini biliyoruz,” diyor.

Çalışma, “Consorcio de Investigación Biomédica en Red de Epidemiología y Salud Pública” (CIBERESP) tarafından müşterek olarak finanse edilen MCC-Spain projesi kapsamında yürütüldü.

Barcelona Institute for Global Health araştırmacısı ve çalışmanın baş yazarı Manolis Kogevinas, “Yapay ışık geceleri her yerde her zaman bulunduğuna göre kanser riskini artırıp arttırmadığını belirlemek de genel bir sağlık sorunu,” diyor.

“Bu noktada ilerideki çalışmalar, örneğin iç mekân ışık seviyelerini ölçme olanağı sunan ışık sensörleri kullanarak daha bireysel verileri kapsayabilmeli. Ayrıca bu tür araştırmaları, mavi ışık yayan ekranları yaygın olarak kullanan genç insanlarla yapmak da önem taşıyor.”

Haber kaynağı: http://luxreview.com/article/2018/04/study-links-led-streetlights-to-breast-and-prostate-cancer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir