Close

05/12/2007

Şehir, Mimarlık ve Aydınlatma Tasarımı Semineri

Şehir, Mimarlık ve Aydınlatma Tasarımı SemineriTarih: 05 Aralık 2007

Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi, Santralistanbul

Konuşmacılar:

Emre Güneş;  PLD Türkiye Editörü, PLDA Türkiye Temsilcisi
Muhammet Garip;  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürü
Georgios Paissidis;  Aydınlatma Tasarımcısı (Yunanistan)
Jan Dinnebier;  Aydınlatma Tasarımcısı (Almanya)
Johannes Dinnebier;  Aydınlatma Tasarımcısı (Almanya)
Murat Tabanlıoğlu;  Mimar


 

Aydınlatmadan Önce Aydınlandık

Şehir, Mimarlık ve Aydınlatma Tasarımı Semineri 170’e yakın katılımcı ile 5 Aralık’ta Santralistanbul’da gerçekleşti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika Programı’nın desteği ve Heper+Moonlight, Osram, Philips, Siteco, Tekfen Endüstri ve Thorn firmalarının sponsorluğuyla gerçekleşen seminere PLD Türkiye (Professional Lighting Design Türkiye) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü ev sahipliği yaptı.

Seminere Türkiye’den mimar Murat Tabanlıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürü Muhammet Garip, PLD Türkiye Dergisi Editörü; PLDA (Profesyonel Aydınlatma Tasarımcıları Derneği) Türkiye Temsilcisi Emre Güneş ve yurtdışından aydınlatma tasarımcıları Georgios Passidis (Yunanistan), Jan Dinnebier (Almanya), Johannes Dinnebier (Almanya) sunumları ile katıldı.

Dergi ve dernek hakkında bilgi veren sunumuyla ilk olarak söz alan Emre Güneş, PLDA’nın misyonunu aydınlatma tasarımcısı mesleğinin tanıtılması ve etkinlikler düzenleyerek aydınlatma tasarımı ile ilgili bilinç düzeyinin artırılması olarak özetledi ve PLDA tarafından yayınlanan Profesyonel Aydınlatma Tasarımcısı mesleğinin resmi olaran tanınmasına ilişkin 7 maddelik deklarasyonu katılımcılarla paylaştı.

Emre Güneş’ten sonra sahneye davet edilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürü Muhammet Garip, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdikleri projelerden ve gelecek planlarından bahsetti ve soruları cevapladı.

Aydınlatma tasarımcısı Dr. Georgios Paissidis ise, şehrin gece görünümüne aydınlatma tasarımı açısından bakış konulu teknik ve ışık bilimine dayalı bir sunum gerçekleştirdi. Algının yanıltıcılığını, paylaştığı bir görselle anlatan Paissidis, aydınlatma tasarımını mimari ve fonksiyonel bakış açısı olarak beliren iki ayrı elementin buluşma noktasında tanımladı. Şu anda Lefkoşe’nin de aydınlatma master planını hazırlayan Paissidis, planlamada göz önünde bulundurulması gereken renk, parlaklık, gölge gibi unsurları örneklerle açıkladı.

Seminer, mimar Murat Tabanlıoğlu, aydınlatma tasarımcıları Jan Dinnebier ve Johannes Dinnebier’in, mimarların neden aydınlatma tasarımcılarıyla çalışmaları gerektiğine dair yaptıkları sunumla son buldu. Konuşmasına, Murat Tabanlıoğlu’nun babası Hayati Tabanlıoğlu ile İstanbul Atatürk Kültür Merkezi için aydınlatma sistemi arayışı için geldiği Almanya’da tanıştığını ve bu proje ile başlayan işbirliğinin uzun seneler sürdüğünü söyleyerek başlayan Johannes Dinnebier, Dünya’nın birçok ülkesinde gerçekleştirdiği projelerden ayrıntıları ile bahsetti. Daha sonra sözü alan, oğlu Jan Dinnebier ile Murat Tabanlıoğlu beraber yürüttükleri çalışmalardan bahsederken, özellikle Jan Dinnebier projenin ilk aşamasından bitişine kadarki süreçleri örnekler ve çizimler ile anlattı. Ayrıca bir soru üzerine konsept ortaya çıkar çıkmaz aydınlatma tasarımcısı ve diğer uzmanlar ile çalışmaya başladıklarını anlatan Murat Tabanlıoğlu; mimarı, projenin başarısı için çalışan ekipleri yöneten bir orkestra şefine benzetti.

Program (pdf)

Video:


Şehir, Mimarlık ve Aydınlatma Tasarımı Semineri, 05.12.2007, PLD Türkiye

 

Fotoğraf Galerisi:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir