X

2011 Dilekleri

Yeni yıl gelmek üzere, hatta daha net bir tarih vermek gerekirse 1 hafta içerisinde 2011 yılına merhaba demiş olacağız. Nefes alıp veren, hayata küsmemiş her insanın yapacağı gibi bir çoğumuzun yeni yılla birlikte gerçekleşmesini umut ettiği dilekleri var. Listenin bir kısmını sigarayı bırakmak ve kilo vermek gibi kişisel istekler kaplarken bir kısmı da kaygı duyduğumuz ülkemiz, şehrimiz veya apartmanımız gibi daha fazla kişiyi içine alan, daha geniş istekler.

Bu satırları okuyan bir çoğunuz gibi hayatını ‘ışık’ üzerinden kazanan biriyim. Durum böyle olunca 2011’e ait dileklerimin çoğu da bu sektöre ait oluyor. Kişisel maddelerimi çıkararak dergimiz ve sektörümüz ile ilgili ‘dileklerim’ şöyle:

– ‘Aydınlatma Tasarımı’ kavramı ve önemini, daha fazla, başka ağızlarda duyabilmek

Mimar olmak zorunda değil, basın mensubu, kamu görevlisi, işveren hatta sokaktaki adam olabilir. Bizden olmasın yeter. Çok uzaklara gitmeyin, çevrenizi ikna edin o bile bir başlangıç.

– Daha fazla Türk üretici – Ürün Tasarımcısı iş birliği örneği görebilmek

Geçen sene 3 örnek biliyorum. 2011’de yeni çalışmalar var. Tasarım ödülü sayısının artışını takip etmek yeterli olacak. Bu sayının artması beraberinde kaliteli rekabeti de getirecek.

– Daha fazla aydınlatma tasarımı ofisinin açılması

Türkiye’de gerçekleşen proje ve varolan aydınlatma tasarımı ofisi sayısı belli. O kadar küçük bir yüzde ki, henüz rekabetin oluştuğunu söylemek zor. Ne kadar çok ofis olursa sektörün gelişmesi ve büyümesi adına o kadar anlamlı olur. Daha önemlisi eğitim. Eğitim, eğitim, eğitim… Ofis sayısı artsın ki tasarımcı yetişebilsin değil mi?

– LED çılgınlığının sağduyu ile dengelenmesi

LED’den korkuyorum. Komik ama öyle, bir ışık kaynağından korkuyorum. Kolay pazarlanabilir olmasından popüler olmalarına kadar her şeyi ile korkutuyor. Önce ‘tasarım’, önce ‘ihtiyaç’ diyen insanlar artsın, sağduyu hakim olsun istiyorum. Net de bir örnek vereyim: Ankara’da 6 ay içinde yaşanacak Singapur etkisinden bahsediliyor. Yetkililere sesleniyorum. Lütfen Ankara’lıları affedin, yapmayın, etmeyin.

– Daha düzenli ve zamanında dergi çıkarabilmek

PLD Türkiye 2 ayda bir yayınlanan yani bir senede 6 sayı çıkaran bir dergi. Ancak sağ olsun yurt dışı partnerimizin yaşadığı aksaklıkları biz kat be kat yaşamak durumunda kalıyoruz. Elinizde tuttuğunuz bu sene çıkan 5. sayımız. 6. sayımız ise 2011’e kaldı. Her ne kadar zamana bağlı bir dergi çıkarmasak da yeni sene ile beraber biraz daha düzenli olabilmek en büyük arzum.

Liste uzayıp gidebilir ama önemlilerini seçtim diyelim.
Özetle, sağlıklı bir rekabet halinde, tasarım odaklı bir sektör olsun istiyorum.
Çok şey istiyor olamam değil mi?

Bir sonraki sayımıza kadar ışıkla kalın…

Emre Güneş
Professional Lighting Design Türkiye

Kategoriler Editör'den
Emre Güneş: Emre Güneş, Ağustos Teknoloji neferi. PLD (Professional Lighting Design) Türkiye dergisi editörü. Endüstri Mühendisi. Galatasaray Üniversitesi Mezunu. Kurumsal hayatta geçirdiği 10 ay sonrası, aile şirketi içerisinde üzerine düşen görevleri yerine getirmek üzerine kariyerini çizdi. Hiç alakası olmadığı bir işe (editörlük), hiç alakası olmadığı bir sektörde (aydınlatma) girme sebebi de budur. 2006 yılından beri olan bu süreçte, sürekli olarak “aydınlatma tasarımı” ile ilgili okudu, yazdı, çizdi, gezdi, gördü, araştırdı ve etkinlikler düzenledi. 2014 yılı başında ticarete atılarak Ağustos Teknoloji’yi kurdu. İnovatif aydınlatma teknolojilerini Türkiye pazarı ile tanıştırıyor.
İlgili Yazı

This website uses cookies.