Close

20/01/2011

Yasaklanan lambalar için müşteriler ‘çıldırdı’

Bir batı Londra mağazası, geleneksel akkor flamanlı lamba (ampul) almak isteyen müşteriler için ülkedeki tek yer oldu.

Enerji kullanımını azaltmak için tasarlanmış kurallar Eylül 2009’da yürürlüğe girdiğinden bu yana, 100 Watt’lık ampul üretmek ve ithal etmek bir suç oldu.

Alışverişçiler bu ampuller yerine, kompakt flüoresan lambalar almak zorunda kaldılar. Bu lambalar sert, kötü bir ışık verdiğinden ve ilk yandığında uzun zaman kaybedildiğinden dolayı eleştirildi.
Twickenham’daki Kerry Nicolaou, ülkede son kalan ampulleri bularak yasağı başarılı bir işe dönüştürdü.

Nicolaou, ‘’ Bende şu anda birkaç bin ampul var. Ama bu günden güne değişiyor. İnsanlar şu an bu ampullerin uzun süre etrafta olmayacağını fark ettiği için çıldırıyor.’’ diyor. Bay Nicolaou’nun küçük elektronik dükkanı Orbit Elektronik, her gün yeni nakliyeler getiriyor.
N: ‘’ Yeni stoğu almak zor. Etrafta kapanan dükkanları sürekli olarak takip etmek ve dağıtım firmalarının depolarında kalmış ürünleri bulmak zor olabiliyor. Newcastle’da nerede bir dükkanın kapatılacağını duysam hemen oradan tüm stoğu satın alıyorum.’’

Bay Nicolaou (55), 21 yıllık bir televizyon tamirciliği eğitiminden sonra bu dükkan açtı.

Dört ay önce, tüm 75 Watt’lık ampuller yasaklandı. Gelecek Eylül, sıra 60 Watt’lık ampullere gelecek.

N: ‘’100 Watt’lık ampuller en büyük satıcılardır – fakat onlar hızlı tükenir – ve nadir 200 Watt’lık ampuller ise gelir gelmez tükenir. Birkaç gün önce böyle bir adetli ürün buldum fakat bir günde tükendiler. İnsanlar gerçekten daha eski ampullerin çok daha parlak olduğunu, çok daha güzel ışık saçtığını düşünüyor. Burada o ampulleri satacak dükkanlar yok, bu yüzden de insanlar temin etmek için uzun bir yola katlanabiliyorlar.

Ampullere harcanacak güç için çevresel kaygılar olmasına rağmen, Bay Nicolaou bu ampulleri satmaya devam edeceğine söz verdi.

N: ‘’Dışarıda daha alabileceğim lamba kalmayana kadar devam edeceğim. Hükümetin fikirlerini değiştireceğinin zor görünmesine rağmen hala umudum var. Ben ampul satan bu eski dükkanda büyüdüm. Ailem bana gülüyor, ama ben gerçek bir iş yaptığımı düşünüyorum.

EDİTÖR NOTU: Bu tür bir haberin Türkiye’de de yer alması için belli bir süre var. Ancak sürecin ne getireceğini tahmin etmek zor değil. Enerji verimliliği başlığı altında alınan kararların ve uygulamaların tekrar tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle bu kararlarda ticari kaygıların rolü unutulmamalı ve dikkat çekilmeli.

7 Comments on “Yasaklanan lambalar için müşteriler ‘çıldırdı’

Zeynep Kupeli
21/01/2011 - 08:18

Ben bu haberde yazanları ve editörün notunu anlayamadım. Habere göre çevreye zarar vermeyen ürünler kullanılmasını teşvik etmek isteyen bir hükümet ve hükümetin önerdiği ışığın tipini bneğenbmeyen tüketiciler var. Ne kadar rahatlarına düşkünler. Ampülleri istedikleri apliğin içine sokup istedikleri rengi elde etmeleri mümkün. Üstelik İngiltere DIY cenneti. Yani bu haberden sunu mu anlamalıyız: her konuda tek haklı tüketici, talepleri neye dayanıyor olursa olsun!
Editör ne dediğini bize biraz daha açıklar mı ?
Ülkemizde bunlar yaşanabilir diyor. Sonra ne diyor? Bu tip tüketici itirazlarını (lambanın rengi, yanma süresi ve aydınlatma oranı gibi) itirazlarına bakmadan karar lar almasın mı? Yoksa sadece tüccarların cebini doldurmaya yarayan kararlar alıyorlar mı demek istiyor? Bizim ülkemizde alınan tek karar binalarda enerji kimlik uygulaması; henüz ampüllerle ilgili bir karar duıymadım. Peki o zaman alınan kararlar ve uygulamaların hangileri ve neden gözden geçirilmeli? Hiç bir önerinize bir kaynak ve enden göstermemişsiniz. Lütfen ne demek istediğiniz konusunda bizi biraz daha ‘aydınlatır’ mısınız?.

Emre Güneş
21/01/2011 - 16:41

Daha güzel ve ayrıntılı kaleme alınmış başka bir yazıda yine dergimizde yayınlan şu yazı: Akkor lambaların üretiminin durdurulması http://pld-turkiye.com/wordpress-pldt/wp-content/uploads/PLD-21-3_2008-akkorlamba-glad.pdf

Emre Güneş
21/01/2011 - 16:43

Zeynep hanım,

Habere sitede yer verirken temel çıkış noktamız insanların sebeplerini eleştirdiğimiz akkor flamanlı lambaların yasaklanması kararına karşı ilk başta tepki göstermese de zamanla durumun farkına varıp harekete geçtiklerini göstermekti.

Kullanıcıları sizin algıladığınız gibi hiç bir şeyi önemseyen, şımarık tüketiciler gibi göstermek gibi bir amacımız yoktu.

Hem haberi hem de yorumu yazarken geçmişe gönderme yapmayarak biraz konuyu havada bıraktığımız noktasında haklısınız.

Akkor flamanlı lambaların yasaklanması ile ilgili karara itirazlarımız bir kaç noktada:

– ‘Lambanı değiştir, dünyayı kurtar’ başlığı ile yürütülen kampanya sayesinde akkor flamanlı lambalar (ampul) şeytan, yerine geçmesi hedeflenen kompakt flüoresan lambalar (CFL, kampanyanın tabiri ile enerji tasarruflu lambalar) ise bir meleğe dönüştürüldü. Sanki her hangi bir ampulü herhangi bir CFL ile değiştirebileceğimiz izlenimi yaratıldı. Uzunca bir yazı yazmıştım bununla ilgili : https://pldturkiye.com/editorden/bir-lamba-degistir-ve-dunya-degissin…-keske…

Özetlemek çok zor ancak bize verilen rakamlar ve kurtarılan baraj sayıları ortalama CFL rakamları ve bir çok kabul yapılarak gerçekleştirildi. Bu rakamların gerçek hayatta ne kadar çabuk değişebildiğini görmek lazım. Küçük 2 örnek, CFL oda sıcaklığında en iyi performansı verir. Yani Taksim’de dönercilerin önlerinde gördüğümüz CFL’lerin çok uzun ömürlü olmayacağını söyleyebilirim. İstisnalar hariç çoğu CFL ömrü açma kapama ile azalır, yani sadece 2 dakika girip çıktığınız bu nedenle bir çok kez açıp kapadığınız yerlerde kullandığınız CFL’lerin de ömrü çok uzun olmayacaktır.

– CFL’ler cıva barındırır. Ortalama 3 Mg cıva barındıran her bir CFL’in kırılma veya geri dönüşüme girmeme durumunda doğaya verdiği zarar çok büyük. Sağladığı faydadan bile fazla. Geri dönüşüm dedim ama Türkiye’de böyle bir sistem gördünüz mü? Avrupa’da bile yok. Yani geri dönüşüme girmeyecekleri garanti. Bir CFL kırıldığında neler yapmanız gerektiğini hiç kimse size söylüyor mu? Söylemezler, çünkü bu tüketiciyi korkutmak olur. Ancak korkutmamak adına çok sessiz söylemek de bir o kadar enteresan geliyor bana. Yapmanız gerekenler: 30 dakika havalandırın, elektrik süpürgesi kullanmayın, ıslak bez ile elleriniz eldivenli olarak silin ve dokunduğu herşeyi çöpe atın.

– Neden ampul çok kolay bir şekilde yasaklandı? Çünkü kar marjı azdı. Komik gelebilir. Neden zavallı ampulleri yasakladılar da kocaman motorlu kocaman jipleri yasaklayamıyorlar? Çok daha fazla doğa dostu bir hareket olabileceğini söyleyebilirim. Aynı mantıkla diğer arabalar da aynı işlevi yapıyor. Sizin sorunuz gibi nasıl olur da kullanıcılar şımarık bir şekilde kendi yaşam kalitelerini düşünebilirler? Çünkü ampül kar marjı düşük eski teknoloji idi ve kar marjı daha yüksek CFL’lere geçmek tüm uluslararası şirketlerin de işine geliyordu.

Tüm söylemeye çalıştığım ampullerin yasaklanması ve CFL’lere geçişimiz zorlama bir kampanya ile yapıldı. Çok yakın zamanda CFL’leri de cıva barındırdıkları için yasaklayıp LED lambalara geçiş sağlanırsa inanın hiç şaşırmıyacağım. LED ile ilgili yürütülen kampanyaların satır aralarına bakmanız yeterli.

Not: Ortalama satış fiyatları: ampul (50 kuruş), CFL (8 TL), LED (30 TL).

Zeki
02/02/2011 - 07:42

akkor filamanli lambalar yasaklanmali. cok sukur yavas yavas bu yasaga getiren ulkeler cogaliyor. CFL’ler akkor lambalarin verdigi isigi verir. yeterki watt ve rengi dogru secsilsin.
doganin selameti herseyden onemli bir vaziyet aldi. geri donusum avrupa amerika ve diger ulkelerde var, yakinda daha da yayilacak. hatta LED teknolojisini cabuk gelistirip CFL’ler de yasaklanip LED’lere gecmeli.

aydinlatma haricinde global isinmayi artiran diger konularda da acele etmeliyiz. arabalarin benzin harcamasi da git gide azaliyor, daha ekonomik oluyorlar. elektromobiller cikmaya basladi, bu teknoloji gelistirildikten sonra benzin ve dizelle calisan tum arabalarin urteimi de yasaklanacak.

bu sureclerde eski teknoloji ureticilerin zarara, yeni teknoloji ureticilerinin kari cogalmasi hedef degil, dogal bir yan-neticedir.

ozetle, bu makale bir gercegi aktarmakla beraber, yazarin esasen zeynep hanima verdigi cevabinda kendini hakli cikarmaya calisip her seyi siyah odaklarin kar hirsina baglamasi okuyucunun midesini bulandiriyor.

Emre Güneş
02/02/2011 - 07:54

Zeki bey,

Cevabımda bir haklılık arayışı yok. Haberin eksik ve havada kaldığını belirten okuyuca açıklama yapma isteği var.
Midenizin bulanmasına gerçekten üzüldüm. Ancak tekrar tekrar cevabımı okursanız tüm konuyu ‘kar hırsına’ bağlamayıp bir çok etken kadar bu durumun yasaklanmadaki etkisini sorguladığımı görebilirsiniz.

realist
16/02/2015 - 07:19

2 gram beyninle akıl vermeye kalkma millete.son yapılan araştırmalar gosterdiki tasarruf ampullerinde bulunan civa ve neonyum gazi yuzunden radyasyon cok fazla tayiyor oyleki cep telefonundan daha fazla oldugu ortaya cikti.led lambalarda da gozle gorulmeyen frekansta mavi elektromanyetik radyasyon yaydigi goruldu.yani bu millet tasarruf yapcaz diye yavas yavas bedenlerini yokediyolar.akkor lambalarin tek zarari asiri isi ve karbondioksit. Hangisi zararli sivri zekali. O ceneni kapayacaksin.

Zeliha tosuner
02/12/2021 - 23:35

Merhaba
Elimizde 200 luk akkor ampul var
İletişime gecebılırmısız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir