X

Renkli bir kule: Sky Tower

Yeni Zelanda Auckland’in simgelerinden biri olan Sky City kompleksi artık sadece eğlencenin merkezi değil. 80 km kadar uzağı görmenin mümkün olduğu Sky Tower, şehrin silüeti ve manzarasını güzelleştirmek için LED teknolojisi kullanılarak aydınlatıldı.

Auckland’ın en çok bilinen yapılarından olan Sky Tower’da büyük bir tadilat yapılarak binanın aydınlatması tamamen Philips ürünleri ile değiştirildi. 1997’de inşa edilen 328 metre yüksekliğindeki Sky Tower’ın mimari aydınlatma renevasyonunda bir yandan binanın enerji emisyonunu azaltırken diğer yandan geceleri daha canlı ve heyecan verici bir görüntü sağlanması amaçlandı.

Daha önce metal halide projektörler ile aydınlatılan binanın yüksekliği yüzünden projektörlerin modifiye edilmesi, tamir edilmesi ve renginin değiştirilmesi daha zor olduğundan Sky City, basit ama ileri bir çözüm için Auckland’daki Modus Aydınlatma’nın uzmanlığına başvurdu.

Işık gücü 5.000 lümenin üzerinde olan ve ilk defa 150 metreden öteye ışık yayabilen 20 adet ColorReach™ Powercore projektör ile 4 adet ColorBlast® Powercore duvar boyama armatürü Sky Tower’ı canlı renklerle ve sürdürülebilir şekilde ışıl ışıl aydınlatıyor. Bu LED tabanlı armatürlerin her biri milyonlarca farklı renk serisi ve deseni üretebildiğinden cam filtre, renkli jel veya elektro-mekanik renk kaydırıcılara ihtiyaç duymadan kulenin görüntüsü ve verdiği his kolaylıkla değiştirilebiliyor. Daha önceden kullanılan metal halide sistemi renkli ışık elde etmek için filtrelerin elle monte edilmesini gerektirdiğinden daha pahalı bir çözüm sunuyordu. Artık, tek bir düğmeyle kulenin tamamı renk değiştirebiliyor. Ayrıca, doğası gereği LED kaynaklarının doğrultulu olmasından dolayı daha etkin aydınlatma armatürleri sayesinde ışığı tam da istenilen yere doğrultmak mümkün. Bu sayede hem ışık boşa harcanmamış oluyor hem de ışık kirliliğinin önüne geçiliyor. Sky Tower artık daha renkli ve dinamik görünmesinin yanı sıra yenilikçi LED teknolojisi sayesinde eski metal halide teknolojisinde kullanılan enerjinin yüzde 66’sı tasarruf edilebilecek. LED sistemleri, estetik ve enerji verimli olmasının haricinde zor ulaşılan ve titreşime maruz kalan ortamlarda da uzun süre dayanıklılık sağlıyor.

Sky City’nin Enerji ve Çevre Koordinatörü Jonathan Woodbridge-Buys aydınlatma ile ilgili olarak, “Yeni Zelanda’nın en tanınmış yapısı olarak Sky City’de kullanılan aydınlatmanın hem estetik hem de teknolojik açıdan dünyadaki en yenilikçi aydınlatma olması istendi. Philips Color Kinetics ürünleri, daha kolay modifiye edilebilen ve enerji verimliliği daha yüksek olan bir çözüm bulmamızı sağladı. Bu sayede, Auckland halkı ve ziyaretçiler için Sky Tower’in görüntüsünde devrim yaratmış olduk.” dedi

Philips’in Güney Yarımküre’deki önemli bir yapıda LED teknolojisinin en yenilikçi uygulamasını hayata geçirmek üzere Modus Aydınlatma’yla çalışmış olmaktan gurur duyduklarını ifade eden Philips Yeni Zelanda’nın Satış ve Pazarlama Müdürü Gordon Wiffen, Buckingham Sarayı, Londra’nın Gözü, Kahire Kulesi, Rockefeller Merkezi, hatta Times Meydanı’ndaki yılbaşı balosu gibi enerji verimliliğin simgesi haline gelmiş anıtsal şehir simgeleri arasına Auckland’daki Sky Tower’ın da katıldığını söyledi.

PLD Türkiye: pldturkiye.com, 2005 yılında yayın hayatına başlayan PLD Türkiye dergisinin resmi sitesidir. Amacı mimari aydınlatma tasarımı kültürünün gelişmesi için ışıkla ilgili tüm haber, proje, etkinlik, iş olanağı, ürün ve firmalara yer vermektir. 2018 yılı itibariyle, PLD Türkiye dergisi basılı olarak yayınlanmamaktadır.
İlgili Yazı

This website uses cookies.