Close

20/12/2009

Philips, led teknolojisi ile Londra Doğal Tarih Müzesi’ni aydınlattı.

Philips ve AECOM Aydınlatma Grubu, Londra’daki dünyaca ünlü Doğal Tarih Müzesi için çığır açan bir LED aydınlatma çözümü tasarladı. Müze için tasarlanan aydınlatma konseptinde LED ColorReach™ Powercore teknolojisi kullanıldı. Philips’in uyguladığı aydınlatma tasarımı sonrasında ilginç bir mimari yapıya sahip olan binanın büyüleyici görüntüsü tamamlanmış oldu.

Romanesk mimarisinin en çarpıcı örneklerinden biri olan büyük ve yuvarlak kemerli girişiyle dikkat çeken Doğal Tarih Müzesi, Philips’in geliştirdiği üstün teknoloji ile aydınlatıldı. Eskiyen projektör sisteminin yerini alan Philips ColorReach™ Powercore teknolojisi, günümüz dış cephelerinde harici LED projektörle aydınlatmanın esnekliğini ve benzersiz aydınlatma gücünü ortaya koyuyor. Bu, 150 metreye kadar ışık atan projeksiyon ile birleştiğinde ColorReach™ Powercore’un Doğal Tarih Müzesi’nin aydınlatmasında ideal bir seçim olduğunu ortaya koyuyor.

Gri ve terakota taş detayların renk ve dokusal kalitesini tamamlamak için genel kullanım amaçlı olarak beyaz LED uygulaması yapıldı. Ayrıca ColorReach™’nin programlanabilir olması mevsim, özel günler ya da kurumsal etkinlikleri yansıtmak için sayısız renk seçeneği ile ilave canlılık ve hareket kazandırarak esnek ambiyansların oluşturulabilmesi anlamına da geliyor. Bütün bu özellikler sayesinde müzede gece etkinlikleri için uzaktan kumanda ile kablosuz programlama sistemi kullanılarak kolayca aydınlatma sağlanabiliyor. Müzenin kemerli girişi ve yan duvarlarının geniş alanını aydınlatmak için de eski metal halide projektör sayısının yarısı kadar, sadece 32 adet ColorReach™ projektör kullanıldı.

Müzede LED aydınlatma sistemlerinin kullanılmasıyla hem yapının estetik kalitesi ortaya çıkarılmış hem de yıllık işletme giderlerinde düşüşler sağlanmış oldu. Yapılan aydınlatma sonrasında toplam elektrik yükü normal çalışma koşullarına göre yüzde 75 oranında azaldı. 50 bin saatlik ömürleriyle LED’ler uzun süre kullanıma imkan veriyor. Yani normal kullanım koşullarında müzedeki LED modüllerinin en az 30 yıl süresince değiştirilmesi gerekmeyecek. Buna karşın geleneksel metal halide lambalarda bu süre ortalama 3 yıl.  Yapılan hesaplamalarda, LED çözümünün kurulum maliyetinin yalnız 4 yılda çıkacağını ve ardından yıldan yıla artan tasarruf sağlayacağını gösteriyor. Philips ColorReach™ Powercore, Doğal Tarih Müzesi için mimari ortamındaki çarpıcı ışık efektlerini bütünleştirmek üzere daha büyük bir alan yaratmış bulunuyor.

Doğal Tarih Müzesi Enerji Müdürü Glynnan Barham, hızla ColorReach’in üstün projeksiyon yeterliliği ve esnekliğinin desteğini aldıklarını, ancak bunun öncesinde Doğal Tarih Müzesi’nin tüm faaliyetler yoluyla emisyon oranını en aza indirmeye odaklandığını ve aydınlatmanın bunu gerçekleştirebilecekleri anahtar alanlardan birini teşkil ettiğini söylüyor. Barham kendilerini etkileyen en önemli şeyin daha önce kullanmaktan oldukları geleneksel ışık kaynaklarına göre enerji ve bakım giderlerinde sağlayabilecekleri çarpıcı etki olduğunu vurguluyor. AECOM Aydınlatma Grup Başkanı Martin Valentine ise bu binanın İngiltere’deki en güzel ve simgesel yapılardan birisi olduğu ve bu binayı görsel açından daha da çarpıcı bir hale getirdikleri için mutlu olduklarını söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir