Close

23/10/2012

Philips araştırdı: Türkiye hala çıplak ampul ile aydınlanıyor!

Philips tarafından gerçekleştirilen Tüketici Aydınlatması Araştırması’na göre, Türkiye’de ev aydınlatılmasında hala çıplak ampul kullanılıyor. Türkiye genelinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları her hanede 4 adet çıplak ampul kullanıldığı sonucunu ortaya koydu.

Aydınlatma çözümlerine yönelik sunduğu alternatifleriyle Philips, tasarladığı yeni ürünlerle sektörün gelişimine yön verirken diğer yandan gerçekleştirdiği araştırma çalışmaları ile sektörün mevcut durumuna ışık tutmaya çalışıyor. Son olarak Türkiye genelinde 6 ilde 539 hane üzerinde yapılan Tüketici Aydınlatması Araştırması ile Türkiye’de her hanede ortalama 10 adet aydınlatma noktası bulunduğunu ve bunların 4 tanesinde çıplak ampul kullanıldığını ortaya koydu.

Çıplak ampul kullananların çoğunluğu, yakın gelecekte modern ve güzel bir avize almayı planladığı için şimdilik çıplak ampul tercih ederken bu durumun sağlık açısından olumsuz bir durum oluşturmadığını düşünüyorlar. Oysa ki çıplak ampul kullanımının, görsel olarak görüntü kirliliği yaratmanın dışında sağlık ve güvenlik açısından da sakıncaları söz konusu. Işığın göze direkt temas etmesine neden olan çıplak ampul, özellikle çocuklarda ciddi olumsuz etkiler yaratabiliyor. Çocukların göz sağlığı düşünüldüğünde, gerekli hassasiyeti taşıyan aydınlatma ürünlerinin kullanılması gerekiyor. Ancak ev aydınlatmasında verilen önem bakımından çocuk odası, sıralamanın sonlarında yer alıyor.

Güvenlik açısından bakıldığında ise, özellikle banyo, mutfak, dış mekan, çocuk odası gibi alanlara özel üretilmiş ürünlerin kullanılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Editörün notu: Açıkçası bu araştırma sonucu çok içime sinmedi. Okuduğum çıkarım şu, çıplak lamba halen tercih ediliyor ve esasında bu sağlığa zararlı. Çıplak ampul olarak kast edilenin akkor flamanlı lamba (enkandesan lamba) olmalı. Bu durumda alternatifin ne olduğunun da verilmesini daha sağlıklı buluyorum. Alternatif CFL (tasarruflu lamba) veya LED ise bu değişim sayesinde ışığın göze direkt teması nasıl önleniyor merak ediyorum. Belki de burada belirtilen bir abajur kullanımıdır. Ancak bu noktada hangi abajur bunu önlüyor, bu da başka bir soru. Sonuçta tüketici alışkanlıklarının incelenmesi anlamında faydalı bir araştırma ancak sonuçları net değil ya da bu bülten ile sonuçlarını doğru okumak pek mümkün değil. Yorum sizin.

2 Comments on “Philips araştırdı: Türkiye hala çıplak ampul ile aydınlanıyor!

Aydın
30/06/2014 - 11:34

Araştırma gayet net 🙂
Kablo duy ve ampulden oluşan bir aydınlatma seti (resimde görüldüğü gibi) evlerimizi aydınlatıyor. Direk ışık kaynağının göz ile temasında doğacak sağlık sorunlarını vurgulayan ve aydınlatma kültürümüzü orta çıkaran bir çalışma olmuş. Benim çıkarımım ise “Kendi evinde çıplak ampul kullanan kişiye aydınlatmayı, reflektörü nasıl anlatacağız? “

realist
13/02/2015 - 05:28

led ve tasarruf ampüllerinin tehlikeli radyasyon yaydığından hiç bahsedilmemiş,tüm lambaların içinde en zarasız lamba akkor ampüllerdir,sağlığınızmı önemli paranızmı siz karar verin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir