Close

27/06/2013

Efsane geri döndü… The Grand Tarabya Oteli, İstanbul

tarabya1İstanbul’da 100 yıllık bir mirası taşıyan Büyük Tarabya Oteli, Bayraktarlar Holding’in yatırımlarıyla gerçekleşen yapılandırma çalışmaları sonrasında; The Grand Tarabya Oteli olarak 2013 Mayıs ayında yeniden misafirlerine kapılarını açtı.

Metin: Nergiz Arifoğlu
Fotoğraflar: Kemal Olca, Kağan Fırat

2006 yılında Emekli Sandığı ihalesini kazanan Bayraktarlar Holding, bu değerli otelin yeniden inşası görevini Tabanlıoğlu Mimarlık’a vererek işin temelleri atıldı. Projelendirme ve inşaat dönemi yaklaşık 7 yıl süren yapının iç mekânları ise farklı mimari ekipler tarafından özel olarak tasarlandı. Proje toplamda 77.000 m2 alana yayılan, 248 oda, 80 süit ve 30 rezidans daire, 4500 m2 SPA, 2 adet balo salonu, 18 adet toplantı salonu, 2 restoran, bar, pastane ve kafeyi içeriyor.

tarabya6Yapı, dönemsel mimari çizgilerin, koyun doğal formu ile bütünleşmiş halini yansıtıyor. Cephe aydınlatma tasarımının çıkış noktası da bu oldu. Cephe, yapının karakteristik mimari özelliklerinden yola çıkılarak tasarlandı. Amaç; otelin formunun avantajlarını günümüz teknolojisi ile buluşturan, İstanbul silüeti içinde saygılı bir tasarım ile Boğaz’ın Karadeniz’e uzanan sahilini daha da uzatarak; tekne turlarından izlenebilecek son durak noktasına dönüştürmek.

Yapılan tasarım; “geçmişe saygılı olacak hassasiyette ancak mevcut fonksiyonuna uygun ve sanki mimarinin doğasından geliyormuşçasına yalın ve net bir detay çözümü ile olmalı” düşüncesinden yola çıkılarak mimarlar ile birlikte geliştirildi. Yapısı gereği yatak katlarında odaların ön tarafındaki balkonlar ritmik olarak düzenli bir planlamaya ve ölçüye sahip. Bu düzenli biçimlenişe ön cephedeki balkon tavanlarının dışa doğru eğimli açılması tasarımın önemli bir unsuru oldu. Her balkonun tavanı bir ışık hücresi olarak ayrı ayrı yanmak ve bütünün bir parçası olmak üzere planlandı. Fotoğrafın bütünü farklı zamanlarda, farklı anlamlar taşıyan ve bir etamin gibi işlenip İstanbul’a sessizce seslenen bir tabloya benzer. Bu tablo; ayrı ayrı açılıp kapanabilen, kısılıp açılabilen ve hareket edebilen özel bir otomasyon sistemi alt yapısında tasarlanarak tek renk – 3000K LED ışık kaynağı ile oluşturuldu. Bu sistem; normal gün ve zamanlarda sade, hareketsiz bir cephe aydınlatması olarak görünür. Akşamları, sadece belli bir 30 dakika aralığında, geçen tekne turlarına İstanbul semalarındaki gün batımı ve marina tablolarını yumuşak geçişli kareler eşliğinde hareketli olarak sunuyor. Özel gün ve bayramlarda ise o güne özel senaryosu olan tablo ile kutlamasını ifade eder. Bu görüntüler tekne turlarında beklenen kareler olmanın yanı sıra şehir ölçeğinde, yakın sahilde ve karşı yakadan da izlenebilen kareler halinde takip edilir. Otelin ön cephesinde yatak katlarını taşıyan podyum ise boydan boya çizgisel ışık ile altı çizilerek koydaki dönüşü ve formu vurgular. İnsan ölçeğindeki bu sadelik otel girişi ve balo salonu giriş saçaklarının ışıklı kanopileri ile koyun hızlıca akan trafiğinde misafirlerine girişleri işaret eder.

tarabya4Yapının ön cephesindeki mimari ritim ve biçimleniş arka cephede farklı bir görüntüye dönüşüp tesisin arka cephesi Maslak istikametinden gelen misafirlere kılavuzluk ediyor. Arka bölümdeki teraslar ve yemek alanları için hafif bir fon oluşturmak amacıyla çok sade bir tasarım tercih edildi. Bunun için arka cephe yüzeysel olarak 70W Metal Halide armatürler kullanılarak aydınlatıldı.

Tesisin arka tarafında ve havuzlu teraslara bakan cephesinin büyük sağır yüzeyinin özel zamanlarda arkadan cepheye bakanlara bir mesaj yüzeyi olarak kullanılması önerildi. Bu tasarımda sağır cephe bir Video Mapping uygulaması ile farklılaştırılarak özel gün ve zamanlarda kullanılacak hareketli bir ekran haline getirildi. Yılın seçilen özel zamanlarında cephe ebatlarında özel çalışılan bu uygulama için arka teras peyzaj alanı içerisinde dış koşullara dayanıklı özel bir platform hazırlanarak uygun açıdan görüntü yansıtması amaçlandı. Ön ve arka cephede tasarlanan aydınlatma sistemlerinde en önemli noktalardan biri de odaların içerisine ışık girmemesi olduğu için tüm çözümler yerinde test edilerek ve yerine göre ilgili uzman ekipler ile projelendirilerek hazırlandı.

Tesisin ikinci çalışma noktası odalar ve koridorlar oldu. İlk konseptlerde odalarda deniz ve yeşil temaları mevcuttu. Otelin enerji açısından en fazla tüketime sebep olan, enerji verimliliğinin arttırılması gereken mekânlardan olan odalar ve koridorlar mimari biçimlenişe uygun hazırlandı. Oda ve koridorlar; fonksiyonel, cephe aydınlatmasını minimal etkileyebilecek ve içeriden boğaza bakan misafirler için gece görüşünü bozmayacak, tümü LED ışık kaynaklı, özel üretim tasarımlar ile çözümlendi.

Özellikle giriş katı, lobi, junior balo salonu ve restoran; deniz temaları üzerine sade bir lisan ile biçimlenirken aydınlatma tasarımı da bu yönde paralelliği sağlamayı hedefledi. Tüm projedeki gibi yine LED ışık kaynakları kullanıldı. Denize bakan bu özel mekânlarda özel ayarlar ile ışık yansıması minimize edilerek gece konukların denizin içinde otuyor olma konforunu yaşamaları sağlandı. Ayrıca özel üretilen spotlar ile görsel konfor ve yansımalar en aza indirgenerek camda yansımaların önüne geçildi.

Therapia SPA; deniz, eski Türk motifleri ve terapinin eski merkezinin izlerini taşımakta. Kişiye özel renk terapisi konsepti ile tasarlanan masaj odalarında ve tüm genel mekânlarda; detaya özgü LED ışık kaynakları özel olarak tasarlandı. Hamam bölümü gün ışığı almayan bir konumda olduğundan; eski Türk hamamlarını yaşatacak bir aydınlatma tasarımı geliştirildi. Geliştirilen bu tasarımda eski hamamlardaki fil gözüne benzeyen bir armatür tasarlanarak etkileyici ışık hüzmeleri elde edildi. Kapalı havuz, altın sarısı ve yeşil renklerin birleşimi ile dinlendirici bir su atmosferinde tasarlandı. Havuzun üzerinde sarkan deniz anası şeklinde özel yapılmış fiber optik aydınlatmalar ve gizli ışıklar konsepti tamamlamakta.
Sahil kenarında konumlanan balık ve deniz teması ile hazırlanmış restoranda tasarlanan aydınlatma sisteminde; kamaşma yapmayan ve mekâna hâkim bakır rengi sıcaklığını yansıtacak özel spotlar tasarlandı. Pastane bölümü tamamen sıcak ışık kaynakları ile tasarlanmış olup davetkâr bir atmosfer sunuyor.

Podyumun bar ve junior balo salonundan dışarı açılan terasları özel olarak üretilen bollard’lar ile yumuşak bir sınır çizgisi çiziliyor. Tasarlanan bollard’lar çift fonksiyonlu olup, aydınlatma görevinin yanı sıra terastaki priz ihtiyacına da cevap verebiliyor.

Kompleksin önemli bir özelliği ise %90’ının LED ışık kaynakları ile projelendirilip özel olarak yerine göre üretilmesi oldu. Yatırımcı rolündeki Bayraktarlar Holding, otel yapımını sürdürürken aynı zamanda otelin içinde kullanılması tasarlanan birçok LED’li ürünün, yine kendi markası olan Chra Lighting aracılığıyla, üreticisi oldu. Bir dönemin en gözde İstanbul otellerinden biri olan yapı, dönemin yabancı devlet başkanlarının, sanatçıların ve ünlü konuklarının ağırlandığı Tarabya koyunun ekol simgesi iken, yenilenen adı ile The Grand Tarabya, daha açılmadan “Leading Hotels of the World” sistemine dahil olarak dünyanın en lüks 450 bağımsız oteli arasına girme başarısını gösterdi.

 

Projeye katılanlar:
Yapı sahibi: Bayraktarlar Holding
Mimari: Tabanlıoğlu Mimarlık – Melkan Tabanlığolu, Murat Tabanlıoğlu
Elektrik: HB Teknik
Elektrik uygulama: Segatec Mühendislik.
Aydınlatma tasarımı: Nergiz Arifoğlu Lightstyle

Uygulanan ürünler:
İç aydınlatma: Chra Lighting, Fersa, Flos, Dr-Light, Delta Light, Crescent Fiber Optic, Marset, Proge, Somtaş, Yakamoz, Özertaş, Metsan, LEDC4, Deniz Tunç.
Ön cephe: Chra Lighting
Özel üretim: Chara Lighting
Arka cephe: Meyer
Peyzaj: Fersa, DR-Light, Delta Light, Metsan, Marset.
Aydınlatma kontrol sistemi: Odalar: Viko Aydınlatma Otomasyonu; Dış cephe, peyzaj, balo salonları ve tüm genel mekânlar: Elekon Enerji Sistemleri – Helvar Otomasyon.

Tesisin ilk aydınlatma konsept çalışmaları yapının dünyaya açılacak olan yeni yüzü üzerine yapılan eskizler ile başladı. Gündüz deniz kenarında bir inci gibi görünen yapı için geceleri de İstanbul silüetine yakışır biçimde eskizler geliştirildi. Böylece işveren ve mimarlar ile yapılan çalışmalar ve demolar neticesinde nihai şekline karar verildi.

Kompleksin en büyük özelliği %90’ının LED ışık kaynakları ile projelendirilip özel olarak yerine göre üretilmesi oldu. Bayraktarlar Holding otel yapımını sürdürürken otelin içinde kullanılması tasarlanan birçok LED’li ürünün de üreticisi olmuştur. Özellikle cephe aydınlatma, genel aydınlatma ve gizli ışıkların tamamı Bayraktarlar Holding bünyesindeki Chra Lighting’in tecrübeli aydınlatma ar-ge ekibi tarafından, tasarlandığı şekilde geliştirilip, test edilerek üretildi. Bu anlamda da kendi ürününü kendi üreten özel projelerden biri olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir