Close

27/08/2016

Yerin altını yeniden keşfetmek

Empire1Metin: Joachim Ritter
Fotoğraflar: Askhat Bardynov

Rusya’nın Moskova kentinde yerin altındaki Empire Blackyard, çeşitli kullanım olanakları sunuyor.

Rusya başkentinin artık yepyeni bir bankalar ve iş bölgesi var: Moskow City. Bölgenin gelişimi Londra, Frankfurt ve New York şehirleri ile yarışır nitelikte. Ancak, modern şehirlerimizde sıklıkla deneyimlediğimiz gibi şehrin trafiğinin bir kısmı “yerin altında” seyrediyor. Şehrin altı tünel ve borulardan oluşuyor. Bu makaleye konu olan çalışmanın ana fikri, sıkıcı boruları yaratıcı bir sahneye dönüştürerek olumsuz görüntüyü olumluya çevirmek.

Empire2Moskova’nın yeni semti Moscow City’de bulunan tüm ofis gökdelenlerini birbirine bağlayan, yer altı metrosuna ve Afimall adlı alışveriş ve eğlence merkezine götüren yerin altındaki yaya geçiş alanları Moscow City’nin sakinleri ve ziyaretçileri için sadece bir “koridor” olmanın çok ötesinde. Yapı sahibi, mimarlar ile birlikte yer altındaki bu geçiş alanı için kendine özgü bir alışveriş koridoru oluşturmak istedi. Empire Gökdeleni’nin görüntüsü ve kalitesine yakışacak ve bölgede yerin altındaki tüm diğer bağlantı koridorlarından farklı bir ortama sahip bir yer olacaktı. Koridor “Empire Blackyard” olarak adlandırıldı ve kısa bir süre içinde kentin en sevilen hedeflerinden biri haline geldi. Burası sadece rahat geçiş olanağı sunan bir koridor olmanın yanı sıra küçük sergi ve çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Mekânın kendisi sade ancak bir o kadar heyecan verici dekore edilmiş. Aydınlatma konsepti de bu fikri izliyor. Genelde alışveriş ve iş merkezlerinde en çok uygulanan çok aydınlatılmış bir yaya alanı yaratmak yerine burada tüm mekânlar siyah veya gri renkte tutulmuş. Ayrıca, duvar, zemin ve tavanlar için sade yapı malzemeleri kullanılmış. Duvar kısımlarının aralarına düzenli mesafelerde dikey bahçeler oluşturulmuş. Bu çok önemli bir fikir, çünkü bitki kaplı duvarlarla insanlar kendilerini kapalı, yerin altında bir mekânda gibi hissetmiyor.

Aydınlatma çözümü, alt geçidin zemininde alanları tanımlı, sanki tesadüfen oluşmuş ışık adacıklarından oluşuyor. Aslında, göreceli olarak karanlık koridorlara ışık ve gölgelerin karşılıklı oyunu ile bir nebze dinamizm katılıyor. Işık efektleri, ışığın yansıma açısını tam olarak tanımlayabilmek için simetrik odaklı lenslerle donatılmış LED armatürlerle sağlanıyor. Bitkilerle oluşturulan duvarlar sıcak beyaz LED duvar ışıklıkları ile öne çıkartılıyor. Böylece, koridor boyunca oluşturulan dikey alanlar canlılık kazanıyor ve ortam havası samimileşiyor. LED armatürlerinin renk sıcaklıklarındaki farklılıkları dengelemek ve aydınlatma tasarımının tesadüfen oluşturulmuş gibi görünmemesini sağlamak ve nitelik kazandırmak için düzeltici filtreler kullanılmış. Aydınlatma tasarımı fikri genelde tünel veya tünele benzer geçitlerde anlamlı olarak nitelendirilebilecek her şeyin tam tersi. Koyu renkte ve hatta siyah tutulmuş olan duvar ve tavanlar kapalı mekânlarda aslında hiç istemediğimiz şeyi yaratıyor: Bunaltıcı bir hava. Ancak burada; görüntüde olumsuz olan bir şeyi tasarım avantajına dönüştürmek için ışığın kullanılabileceği gösteriliyor.

Empire4Tiyatro sahnelerinde de farklı bir şey yapılmıyor. Hedef, ışığı yansıma yapılacak noktayı gösterecek, öne çıkartacak ve mekândaki yapı veya ögelere işaret edecek yerde kullanmak. Yapı sahibi bu geçit ile, bölgedeki diğer yerlerden farklı olmak istiyordu. O yüzden mekânı bir eylem ve hareketlilik alanı olarak tanımladı. Böylece, bir mekânın nasıl kullanılacağının tanımlanması ile aydınlatma konseptinin de değiştirilebileceği-değerlendirilebileceği veya tersinden bakılırsa ışığın, mekânın işlevini tanımlayabileceği ya da değiştirebileceği gösteriliyor. Geçit, genel kabul gören bir tasarım anlayışının son derece hoş bir görüntüye kavuşmuş hali. Aydınlatma tasarımcısı açısından bakıldığında kendisinden istenilen şartları sağlamış.

Projeye katılanlar:

Alan ve aydınlatma tasarımı: Solvers Engineering ve Sanatçı Anton Grechko iş birliğinde L1

Uygulanan ürünler:

Işık adacıkları: Osram firmasının LED armatürleri ile iGuzzini ürünleri
Bitki kaplı duvarlar ve konstrüksiyonlar: iGuzzini

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir