Close

22/04/2010

LightMapping İstanbul – Konferans

İstanbul’un ışık haritasını çıkardık. Şimdi paylaşma zamanı.

PLDA LightMapping etkinliği, Professional Lighting Designers’ Association (PLDA) tarafından 2008 yılında Roma şehri ile başlatılan bir çalışma. Amaç etkinliğin gerçekleştiği şehirlerde aydınlatmanın yaşam kalitesine etkilerini tartışmaya açmak. Londra ve New York şehirleri ile devam eden çalışma bu sene İstanbul’da gerçekleşiyor.

PLD Türkiye Dergisi ile İnsan Yerleşimleri Derneği tarafından düzenlenen veBUILdIST Yapı Malzemeleri Fuarı‘nın desteklediği LightMapping İstanbul etkinliği İstanbul’un ışık haritasını çıkarmayı amaçlıyor.

12 Mayıs ile 16 Haziran tarihleri arasında, İstanbul’un önemli yaşam alanlarında (Galata, Taksim, Cihangir vb.), o alanlar ile ilgili bilgili liderler eşliğinde, gece gezileri düzenlendi. Bu gezilerde çekilen fotoğraflar ve izlenimler 01 Ekim Cuma günü Buildist fuarı esnasında gerçekleşecek “LightMapping İstanbul Konferansı”nda paylaşılacak.

Ayrıca konferans dünyanın önemli aydınlatma tasarımcılarından Fransız Roger Narboni‘ye de ev sahipliği yapıyor.

Gezi Liderleri (Orhan Esen, Seda Bildik, Pürnur Soğangöz, Aysim Türkmen, Burçin Altınsay, Aslı Kıyak İngin) ve PLD Türkiye dergisi editörü Emre Güneş‘in katılımı ile gerçekleşecek ilk bölümde gezi fotoğrafları ve izlenimler paylaşılacak. Panel şeklinde gerçekleşecek bu bölümü ise şehir aydınlatması konusunda 3 kitabı bulunan Roger Narboni‘nin sunumu takip edecek.

KONFERANS’IN programı ve KAYIT için lütfen TIKLAYINIZ.

Roger Narboni

Fransız aydınlatma tasarımcısı Roger Narboi 1953 yılında Cezayir’de doğdu. Paris yakınlarında Orsay Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra master derecesini dört sene kaldığı The National Fine Arts Scholl of Paris’te elektronik üzerine yaptı. Birkaç sene farklı ülkelere seyahat ettikten sonra üç yılını New York’ta geçirdi ve 1981’de Fransa’ya geri dönerek, ışık ve aydınlatma tasarımı üzerine çeşitli sergiler düzenledi.

1988 yılında Paris’te CONCEPTO aydınlatma tasarımı stüdyosunu kurdu. O günden bu yana çeşitli peyzaj, kent ve mimari aydınlatma tasarımı projelerine imza attı. Niort, Brouage Citadel, Toulous’da akan Garonne Nehri’nin kıyıları, Reims Katedrali, Paris’teki Peugeot Citroën Tasarım Merkezi, Petit Palais Müzesi ve Paris’te yer alan Clichy Batignolles, Luxemburg’da yer alan Dexia Tower ve Çin Hangzhou’dai Kanal…

1987’de Light Urbanism adında yeni bir konsept yarattı ve Paris’te yüzden fazla projenin altına imzasını attı. (Bordeaux, Nantes, Paris, Toulouse, Brüksel, Namur, Athina, Morocco-Casablanca ve Çin-Hangzhou).

(French Lighting Designers Association) ACE’nin kurucusu, PLDA üyesi ve Sınır Tanımayan Aydınlatma Tasarımcıları Derneği’nin kurucu-yöneticilerinden biri olan Roger Narboni 2009 yılına kadar Versay ve Blois Fransız Peyzaj okullarında dersler verdi.

Çok sayıda makale ve üç kitap yayınlamıştır. Kitapları: La lumière urbaine” (1995), “La lumière et le paysage” (2004) ve “Lumière et ambiances” (2006).

Yapılan Geziler

Orhan Esen, Yer: Taksim, Kurtuluş

Boğaziçi Üniversitesinde sosyal ve ekonomik tarih, Viyana Universitesinde mimarlık ve sanat tarihi formasyonu edindi. Kültür, ekoloji, siyaset, kentleşme,… konularında kültürlerarası akademik etkinlikler düzenliyor, yürütüyor. İstanbulda organizatör, yayıncı, yazar, konferansçı ve rehber olarak çalışıyor. Son yıllarda İstanbulda yapılı çevrenin gelişimi konulu turlar konusunda uzmanlaştı. İstanbulun mimari, planlama, sanat, ve sosyal bilim türü disiplinlerden gelen konuklarına İstanbul metropoliten alanını ilgi alanrlarına yönelik özel programlar hazırlıyor. Kentsel yapılı çevrenin tarihini ve kamusal alanın gelişimini, kültür, ekoloji ve yönetişim odaklı olarak inceleyen yazıları Türkiye ve Almanya’da yayınlanıyor.

“Self Servis City: İstanbul” adlı, 1945 sonrası İstanbul kentsel gelişimini kentin maddi üretim pratiği ve kentsel kültürün üretim pratiği ekseninde ele alan bir derleme yayın hazırladı. (Stephan Lanz ile birlikte, b_books, Berlin, Ocak 2005. ikinci baskı haziran 2007. Almanca).

Kentsel mobilite tartışmasına katkı nitelğinde gerçekleştirdiği “Ehliyetsiz Performans” İstanbul Proje 4L, Berlin NGBK ve Viyana WUKda gösterildi.

Seda Bildik, Yer: Cihangir

1971’de İstanbul’da doğdu. 1995’te MSÜ Mimarlık bölümünden mezun oldu. 1998’de YTÜ Mimarlık Bölümü deki Yüksek Lisans çalışmasını tamamladı. 1995 Yılından beri Selçuk Erdoğmuş’ la beraber, firmaları Proje Dizayn Mimarlık’ ta mimari ve tasarım çalışmalarını sürdürmektedir. 2002’den beri firmanın Cezayir ofisi kurulmuş ve mimari tasarım ve projelendirme konusunda faaliyet göstermektedir.

Disiplinler arası etkinliklerde de bulunan ve çeşitli çalışmalara katılan Seda Bildik, 2001 yılında YEM Stand ödülünü,2007 yılı’ da CGD bünyesinde yaptığı ‘’Cihangirin Çocukları’ projesiyle, Fikir Sunum dalında, Mimarlar Odası XI. Ulusal Mimarlık Ödülünü almıştır.

Mimarlar Odasında Çocuk ve Mimarlık komisyonun’da ve İnsan Yerleşimleri Derneği’nin Sulukule Çalışma grubunda yer almaktadır.

Pürnur Soğangöz, Aysim Türkmen, Yer: Galata

Pürnur Soğangöz, 1967’de İstanbul’da doğdu. 1990’da İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 1992’de Columbia Üniversitesi’nde mimari tasarım üzerine Yüksek Lisans çalışmasını tamamladı. 1993 – 1997 arası New York’da, Beckhard & Richlan Mimari Ofisi’nde çalıştı. 1998 – 2003 arası İstanbul’da Neyma Mimarlık’da çalıştı. 2004’de Hindistan, Batı Bengal’de ‘Uma Nivas – Çocuklar için Müzik Okulu’ projesine katıldı. 2005’de ‘Mavi Top’ isimli çocuk kitabı Bu Yayınları tarafından yayınlandı. 2006 Eylül’de, İstanbul Tasarım Haftası kapsamında yer alan ‘made in şişhane’ sergisi çalışmalarına katıldı. 2007 ve 2008 yaz dönemi Malta’da, Centru Tbexbix’de çocuklarla çalışmalara katıldı. 2009 kış dönemi Hindistan, Auroville’de Nandanam Anaokulu’nda çalıştı. 2009 Eylül’de, ‘Narin’ isimli çocuk kitabı Can Yayınları tarafından yayınlandı.

Aysim Türkmen şehir antropoloğu ve belgesel film yönetmeni. Boğaziçi Üniversitesi’nde işletme ve sosyoloji okudu. New York Üniveritesi’nde Ortadoğu Çalışmaları Bölümü’nde master’ını tamamladı. Yıldız Teknik Üniveristesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde şehir antropolojisi dersleri vermektedir. Açik Radyo’da Metropolitika programının yapımcısı ve sunucusudur. İstanbul’daki dönüşümün kentliler üzerine etkilerini inceleyen belgeseller çekmektedir. (KAPITAL -ISTanbul(2004), Galata Kulesi Sokak, No:23(2007)

Burçin Altınsay, Yer: Fener, Balat

Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık bölümünden mezun olduktan sonra aynı fakültenin Restorasyon Bölüm’ünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. İngiltere’de Society for the Protection of Ancient Buildings(Tarihi Yapıları Koruma Derneği)’in özel eğitim programına katıldı.

TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, Sell Wade Postins Architects and Conservation Consultants, Londra, Vakıf İnşaat A.Ş., ÇEKÜL Vakfı; proje ve şantiye sorumlusu olarak çalıştığı yerlerden bazılarıdır. TC Kültür Bakanlığı-Dünya Bankası Kültürel Miras ve Kalkınma Projesi ve Gap İdaresi-Avrupa Komisyonu Gap Kültürel Miras Programı’nda, Arnavutluk’ta Berat Kalesi ve Çevresi Koruma Projesi’nde danışman olarak çalıştı. Mimari koruma konusunda çeşitli kurumlarda ders vermektedir.1999’dan bu yana ortağı olduğu Paralel 41 Mimarlık’ta mimari koruma proje ve uygulamalarını yürütmektedir.

2003-2008 yılları arasında Avrupa Komisyonu İnsanİ Yardım Fonu kapsamında yürütülen Fener Balat Semtleri Rehabilitasyon Programı’nın Restorasyon Projeleri ve Uygulamalarını yönetti, Nisan 2006’dan itibaren Program’ın Türk(Yerel) Eş Direktörüydü.

Aslı Kıyak İngin, Yer: Beşiktaş, Nişantaşı

Mimar, Tasarımcı, MSÜ Mimarlık Bölümünü 1993’te; İ.T.Ü. Mimarlık Bölümü Yüksek Lisans Programını, 1997’de; Bilgi Üniversitesi Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika Programını 2003’te tamamladı. 1999 yılından beri Çelik Dizayn Aydınlatma Firması’nın tasarım yöneticiliği yapmaktadır. 2004’te Çelik Dizayn adına katıldığı “Dalga” isimli ürünü ile AB komisyonu tarafından desteklenen “Lights of the Future” adlı uluslararası yarışmada finale kaldı. Aydınlatma sektörü ile ilgili çeşitli etkinlikler: panel, sergi ve workshop düzenledi (2002-2006). 2007’den beri ürün tasarımlarıyla İstanbul Concept Firması’nda da yer almaktadır. 2000’den beri çeşitli ulusal ve uluslararası fuarlara ve tasarım sergilerine katılmaktadır.ETMK İstanbul Şubesi YK. Bşk. Yrd. Görevini yürüttü (2006-2009). İnsan Yerleşimleri Derneği YK Başkanlık görevini sürdürmektedir (2008-2010).

Tasarım, mimarlık, kent, üretim gibi farklı alanlarda çalışmaları ve yazıları, bulunmaktadır. Özellikle disiplinler arası alanda; bağlam, mekan ve insan arasındaki ilişki ve etkileşim ile ilgilenmektedir. Konsept ve koordinatörlüğünü gerçekleştirdiği “Made in Şişhane” projesi ile tasarımın bölge kalkınmasındaki önemini ve sosyal yönünü gündeme getirdi (2006-2010). Sulukule Platformu’nun kurulmasına öncülük etti ve çalışmalarında aktif olarak yer aldı; 40 Gün 40 Gece Sulukule etkinliklerinin düzenlemesinde yer aldı (2006-2010). The Architecture Foundation (Londra), Arkitera Mimarlık Merkezi ve Garanti Galeri’nin düzenlediği 2009-2010 Londra-İstanbul Mimari Pratikler Değişim programında yer aldı.

Lütfen bizi takip edin.

PLD Türkiye

@Facebook.com/pldturkiye

@Twitter.com/pldturkiye

Organizasyon:


Destekleyenler:

BUILdIST Yapı Malzemeleri Fuarı

3 Comments on “LightMapping İstanbul – Konferans

izzet şenol
21/06/2010 - 04:44

doğru olan ışık doğal olanı diğer deyişle doğala en yakın olanı gezi süresince (ürünü hiç görmediğimiz en güzel aydınlatma) yürüyüşe başlamadan önce güneş batmış ama ışığı bize gelmeye devam ediyordu.(akşam öncesi saatler),
sanıyorum hergün yaşıyor ama farketmiyoruz örnek almak için her sabah yaşama bakmalıyız.

izzet şenol
21/06/2010 - 06:44

doğru olan ışık doğal olanı diğer deyişle doğala en yakın olanı gezi süresince (ürünü hiç görmediğimiz en güzel aydınlatma) yürüyüşe başlamadan önce güneş batmış ama ışığı bize gelmeye devam ediyordu.(akşam öncesi saatler),
sanıyorum hergün yaşıyor ama farketmiyoruz örnek almak için her sabah yaşama bakmalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir