Close

05/10/2015

Aydınlatma ve Renk Teorisi

IsikRenkKonu renk teorisine geldiğinde birçok insan öncelikli olarak pigmentleri düşünür. Renk teorisindeki ışık kavramı ise tamamen farklıdır; burada karışım, sentezleme eksilten bir ögeden çok katkı sağlayıcıdır. Renk sentezleme de, aydınlatmada tamamen farklı bir şekil alır.

 

 

 

Görsel sensörler
İnsan görüşü, gözün retina kısmında konumlanan görsel sensörlere (rodes&cones) dayanır. Rod’lar oldukça düşük yoğunlukta çalışabilir ancak keskin imgeler ve renklerde çalışamazlar. Cone’lar ise tam tersine; çalışabilmek için çok fazla ışığa gereksinim duyarlar. Ayrıca kolaylıkla renklerde ve keskin imgelerde de sürece devam ederler. Gözde, ışığın ana renklerine karşılık gelen, üç farklı çeşit cone bulunur: Kırmızı, mavi ve yeşil.

Toplamsal ve ana renkler
Işığın ana renkleri; pigment renk teorisindeki ile aynı değildir. Toplamsal renk sentezi beyazı oluşturmak için yeşil, mavi ve kırmızı rengi eklemeye dayanır. Çıkarımsal renk sentezinde ise bu ana renkler sarı, mavi ve kırmızıdır. Onlar birleştirildiğinde siyahı ortaya çıkarırlar.

Toplamsal renk sentezinin; bu modelin ana prensipleri şöyledir:

Kırmızı+Yeşil= Sarı
Kırmızı+Mavi= Macenta
Yeşil+Mavi= Cyan

Toplamsal Rengin Tanımı

Neden “toplamsal renk sentezi” diyoruz? Bunun en temel nedeni; yeşile kırmızı eklemek sarı rengi oluşturur ve bu yeni renk bu iki ana renkten daha açık bir tondur. Eksiltici renk sentezi daha koyuya, karanlığa doğru giderken; toplamsal renk modeli beyaz ışığa doğru çalışır.

Bu durum; bir odada ya da herhangi bir mekânda beyaz ışık açıksa onun aslında kırmızı, yeşil ve mavi ışığın birleşimini yaydığı anlamına gelir. Beyaz ışıkların birçoğu aslında saf beyaz değildir. Onlar daha çok biraz beyaza dönük ya da sarımsı renklidir. Gözümüzün bu ışıkları beyaz okumasına rağmen lamba; yeşil ve kırmızıyı maviden daha belirgin bir şekilde ortaya çıkarmaktadır ancak tek bir farkla; çok hafifçe.

Metodu tersine çevirmek: Emilim

Bütün bunlarda önemli olan hangi rengin peşinde olduğunuzla ilgilidir. Örneğin; eğer macenta bir ışık istiyorsanız beyaz ışığın parlaklığının önüne macenta bir filtre koyabilirsiniz. Bunun anlamı; siz aslında macenta olmayan diğer tüm renkleri ortadan kaldırıyor ya da emilmesini sağlıyorsunuz demektir. Beyaz ışık açısından ise “yeşili” emiliyordur.

Toplamsal renk modeli tarafından yaratılan ara renkler birçok çıktı makinesinde kullanılan renklerle aynıdır. Yani geriye doğru sentezlemek ve ışığın ilk üç ana rengini yaratmak mümkündür.

Bunun gibi aşağıdaki renkleri de sentezleyebilirsiniz:

Sarı+Cyan= Yeşil
Sarı+Macenta= Kırmızı
Cyan+Macenta= Mavi

Haber kaynağı: http://ieslightlogic.org/lighting-and-color-theory/?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir